Wat staat er in het onderhoudsboekje?

Onderhoudstip - distributieriem

Als je naar een tweedehands auto op zoek bent, is een van de documenten die iets zeggen over het verleden van de auto het onderhoudsboekje. Dat is echt een belangrijk gegeven. Wat staat er in het onderhoudsboekje wat je kunt gebruiken?

Een onderhoudsboekje hoort bij een auto. Er staat veel informatie in en als het goed is wordt het helemaal bijgehouden. Iedere servicebeurt staat in het onderhoudsboekje met de stempel van de garage waar hij is uitgevoerd en de datum van de beurten.

Geprogrammeerd onderhoud

Met een mooi woord kom je de woorden ‘geprogrammeerd onderhoud’ tegen in het onderhoudsboekje. In meer gangbare termen wil dat zeggen: wanneer moet een auto een kleine en een grote beurt krijgen; na hoeveel kilometer of na welke tijd? En wat houdt die grote en kleine beurt dan in?

Als het om de kilometers gaat, dan krijgen auto’s meestal een beurt na 10.000, 15.000, 20.000 of 30.000 kilometer. Het lijkt steeds verder uit elkaar te schuiven. Dan ziet de dealer of de garage de auto het liefst nog een keer in het jaar. Net wat het eerste wordt bereikt.

Verschil kleine beurt en grote beurt

In het onderhoudsboekje staan ook de werkzaamheden die moeten worden gedaan bij de verschillende beurten. Soms is dat al een soort van draaiboek dat begint met het bedekken van de stoelen om te voorkomen dat ze vuil worden of beschadigen, anders is het een puntenlijstje met wat echt moet gebeuren. Vaste onderdelen zijn wel het vervangen van olie, checken van de banden en bandenspanning, checken en bijvullen indien nodig van de vloeistoffen als ruitenwisservloeistof. Bij een kleine beurt heb je het dan al een heel eind gehad. Een grote beurt gaat verder. Dan worden de remmen getest, speling van het stuur gecontroleerd en nog meer aandachtspunten. Het zijn allemaal controles die als doel hebben de auto zo lang mogelijk en zo betrouwbaar mogelijk te laten werken. En daar heb je profijt van als het goed gebeurt!

Aftekening staat in het onderhoudsboekje

Daarom wordt na de beurt ook de stempel van de garage gezet in het onderhoudsboekje, met de datum en de kilometerstand. Als je een tweedehands auto aan het bekijken bent, is die informatie belangrijk. Zijn de beurten op tijd gegeven? Is er geen beurt overgeslagen? Dat geeft ook een idee hoe de vorige eigenaar zijn auto heeft behandeld. En heeft de auto net een beurt gehad, moet hij die binnenkort krijgen? En wordt dat een kleine beurt of een grote beurt? Zijn er ingrepen of kosten die worden verwacht? Was dat bij een dealer, een universele garage of ergens om de hoek? Tegenwoordig zie je ook vaker dat een digitaal onderhoudsboekje wordt gebruikt. Dan moet je vaak bij de garage of dealer naar de details van een auto vragen.

Wat goed is om na te kijken is of bijvoorbeeld de distributieriem tijdig is vervangen. Dat moet meestal ergens tussen de 80.000 en 100.000 kilometer. En als dat nog binnenkort moet gebeuren, dan is het goed dat ter sprake te brengen bij het onderhandelen over de prijs. Want dat is meestal een kostbare ingreep. Ook moet je dan kijken naar de banden. Immers, zeker als het grotere maten zijn, dan kan dat ook aardig in de cijfers lopen.

Uiteindelijk gaat het erom dat je een goede indruk krijgt van wat er in het onderhoudsboekje staat vermeld. Het helpt je zeker bij jouw beslissing wel of niet verder te gaan bij de aanschaf van je auto!

Occasion zoeken