Wanneer moet je remschijven en remblokken vervangen?

Het zijn niet de meest zichtbare onderdelen, de remschijven en remblokken van je auto. Ze hebben wel aandacht nodig. Bij de vervanging van remschijven horen altijd nieuwe remblokken. Alleen dan werken je remmen weer 100%.

Een schijfrem werkt met het principe dat blokken tegen een schijf aan worden gedrukt. Onze collega Cornelis Kit legt hier in een video het principe uit van de remschijven en remblokken. Hij gaat daarbij in op de hele techniek van schijfremmen met bijvoorbeeld de constructie, de materialen die worden toegepast en andere interessante wetenswaardigheden.

Wanneer moet je je remschijven vervangen?

Als de remschijven versleten zijn, neemt de wrijving tussen remblokken en remschijven af. Je merkt dit tijdens het remmen. Voel je een duidelijke vertraging, dan is het verstandig om een automonteur naar de remmen te laten kijken. De minimale dikte van de schijven verschilt per auto. Dat moet je dus in de specificaties nakijken. Daarnaast is dit een onderdeel van de onderhoudsbeurt van de auto.

Diep spoor in remschijf

Een andere manier om te ontdekken of je remschijven aan vervanging toe zijn, is door ernaar te kijken. Op de remschijf zie je een blinkend spoor door het contact met het remblok. Slijt dit spoor diep in de remschijf, dan is het verstandig om de remschijven te laten controleren.

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, accu’s, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

Hoe lang gaan remschijven en remblokken mee?

Het is lastig om de levensduur van remschijven en remblokken aan te geven. De slijtagesnelheid is namelijk afhankelijk van je rijstijl. Rij je stevig door en trap je vaak flink op de rem, dan zijn de remschijven en remblokken eerder aan vervanging toe.

Waarom zijn je remschijven aan de voorkant van de auto zo belangrijk?

70% van het remvermogen van een auto komt van de voorremmen. Daarom is het belangrijk dat de remschijven aan de voorzijde altijd in goede conditie zijn.