Dit is de invloed van bandenspanning op het brandstofverbruik

bandenspanningstabel

Heb je wel eens stilgestaan bij de invloed van de bandenspanning op het brandstofverbruik van je auto? Immers: met een goede bandenspanning verminder je de rolweerstand. En daarmee het verbruik van je auto.

Brandstof is een grote kostenpost voor veel automobilisten Je wil die natuurlijk zo laag houden. Dan is de invloed van bandenspanning op het verbruik iets om bij stil te staan. Zo kun je meer geld besparen.

Van onze partner
Meet je bandenspanning regelmatig!
Je kunt daarvoor gemakkelijk een bandenspanningmeter in de auto hebben liggen. Bestel er bijvoorbeeld één uit de top-10 bandenspanningmeters bij bol.com!

Rolweerstand verlagen

Het controleren van de bandenspanning is een klusje dat bij veel mensen niet als eerste in het hoofd komt om met regelmaat te doen. Maar het kan wel een verschil maken. De bandenspanning kun je bovendien eenvoudig zelf controleren. Onderzoek wijst uit dat 79 procent van de automobilisten met een te lage bandenspanning rijdt. Dat zorgt voor een hogere rolweerstand van de auto die tot 10 procent kan oplopen. Met een goede bandenspanning kun je dat verlagen.

Invloed van bandenspanning op het brandstofverbruik

De hogere rolweerstand is een extra weerstand voor de auto. Dus dat merk je in het verbruik van je auto. Het verschil ligt bij zachte banden al snel tussen de 2 en 5 procent. Dat is dus geld dat je met een goede bandenspanning vrij eenvoudig kunt besparen.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Meer besparing met juiste bandenspanning

Als je de bandenspanning regelmatig controleert, dan kun je meer geld besparen. De juiste bandenspanning vind je vaak zelfs aan de binnenkant van het tankklepje! Zachte banden zorgen voor een hoger brandstofverbruik. Ook slijten de banden harder. Dat kun je soms aan de band zelf zien. Zie je dat het profiel aan de buitenkant van de band sneller slijt dan in het midden? Dan rijd je waarschijnlijk al langere tijd op te zachte banden. Dat merk je zeker ook in je portemonnee. De banden moet je dan ook weer sneller vervangen. Je kunt in de AutoWeek Banden Prijsvergelijker wel de gunstigste prijs voor nieuwe banden vinden.