Wat is de wegenbelasting voor een elektrische auto?

Ev rijden snelweg elektrisch rijden actieradiustest

Voor iedere auto die op kenteken wordt gezet moet motorrijtuigenbelasting (mrb) worden betaald. Wat is de wegenbelasting voor een elektrische auto?

De elektrische auto wordt gestimuleerd. Daarom rekent de belastingdienst tot en met 2024 geen wegenbelasting voor een elektrische auto. En dat is mooi meegenomen! Dat maakt het rijden van een elektrische auto een paar honderd euro per jaar goedkoper.

Tijdelijk geen wegenbelasting voor een elektrische auto

Op dit moment is de motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto gratis. Dat gaat veranderen. Tot en met 2024 betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. In 2025 krijg je 75% korting op het tarief van de motorrijtuigenbelasting. In 2026 wordt het normale tarief berekend op basis van een auto van dat gewicht en een benzinemotor.

Plug-in hybride auto’s

Deze lijn wordt ook gevolgd bij plug-in hybride auto’s. Die rijden immers gedeeltelijk elektrisch. Ze hebben ook een brandstofmotor die verder gaat als na 30 tot 70 kilometer (in de meeste gevallen) de accu leeg is. Daarom betaal je voor een plug-in hybride auto met een CO2-uitstoot tot 50 gram/km wel wegenbelasting, maar is het de helft van een benzine- of dieselmotor. Die geldt tot en met 2024. In 2025 kan de eigenaar van een plug-in hybride auto nog rekenen op een korting van 25% van het standaard bedrag. Zeker bij een hybride dieselauto zal het verschil groot worden als je de volledige rekening gaat krijgen.

Praktijkvoorbeeld

Hoe dit in de praktijk uitpakt voor een elektrische auto kijken we naar de Peugeot e-208 en de gewone 208. Die weegt in Active uitvoering 1.430 kilo. Tot en met 2024 betaal je geen wegenbelasting. In 2025 krijg je nog 75% korting en betaal je voor deze auto per kwartaal tussen de 46,25 en 51,75 euro. Een jaar later wordt dat tussen de 185 en 207 euro per kwartaal, afhankelijk in welke provincie je woont. Ter vergelijking: met de 1.2 PureTech benzinemotor in Active uitvoering weegt de Peugeot 208 955 kilo. Die kost per kwartaal tussen de 97 en 107 euro aan wegenbelasting. Het kan natuurlijk zijn dat er voor die tijd nog veranderingen komen in deze regels.