Welke elektrische auto kan een aanhanger trekken?

Audi E-tron EV trekgewicht caravan aanhanger

Een van de dingen waar een elektrische auto niet altijd voor is gemaakt, is om een aanhanger of caravan te trekken. Welke elektrische auto kan een aanhanger trekken? 

Veel berijders van elektrische auto’s zien op hun kentekenbewijs dat ze geen aanhanger kunnen trekken. Dat is dan niet vastgelegd in de typegoedkeuring en daardoor heeft het kentekenregister van het RDW daar niets staan. Maar als je een fervent caravanliefhebber bent, een ruiter die graag met de paarden erop uit trekt of een aannemer die een bakkie nodig heeft, je hoeft niet te wanhopen. Je kunt nog steeds erop uit of aan de slag met jouw elektrische auto én een aanhanger.

Hoe regelen dat je een aanhangwagen kunt trekken

Hoewel het niet is vermeld, is het niet altijd onmogelijk. Als je een klein streepje achter het aanhangergewicht op de kentekencard hebt staan en je wilt toch een aanhanger of caravan trekken, dan kun je bij de RDW een beoordeling aanvragen.

Soms krijg een (elektrische) auto een software update die een hoger trekgewicht mogelijk maakt. Dan moet de auto (individueel) door de RDW herkeurd worden als je een zwaardere aanhanger wilt trekken dat op het kentekenbewijs staat. Daarvoor heb je documentatie nodig die je dealer bij de importeur kan opvragen.

Welke elektrische auto kan een aanhanger trekken

Een aanhangwagen trekken met een elektrische auto kan ook gemakkelijker, aangezien er ook auto’s zijn waarvan bekend is dat ze het kunnen. Dan hoef je niet eerst naar het RDW om dat na te gaan. In de AutoWeek CarBase autovergelijker vind je een compleet overzicht van de elektrische auto’s die een aanhanger kunnen trekken. Je kunt daarbij in verschillende groepen het gewicht van de aanhanger invullen om een selectie te maken. En als je meer eisen hebt, kun je die ook invullen.

Als je denkt dat het bescheiden is, dan valt het wel mee. Er zijn elektrische auto’s die tot maar liefst 2500 kilo kunnen trekken, bijvoorbeeld de BMW iX xDrive40 (en xDrive50) of de Tesla Model X Long Range (en Plaid). En hoeft het niet zo zwaar te zijn: de Kia e-Soul is de goedkoopste elektrische auto die een aanhanger kan trekken van 300 kilo, zowel geremd als ongeremd. De MG ZS is zelfs nog iets goedkoper en mag 500 kilo trekken.

En daartussen zitten meer dan 300 andere modellen elektrische auto’s om te bekijken. Keus genoeg dus, zou je zeggen!

Als je een elektrische trekauto zoekt maar opziet tegen de hogere investering, dan is private lease mogelijk interessant om naar te kijken. AutoWeek geeft ook  veel advies over private lease.