Wat zijn sneeuwkettingen en hoe gebruik je ze?

Winterbanden

Wie regelmatig op wintersport gaat, zal ze vast kennen, maar wat zijn sneeuwkettingen eigenlijk? Ze gaan door waar winterbanden ophouden; ze zijn bedoeld om auto’s over zwaar besneeuwde wegen te laten rijden en zijn dan ook onmisbaar in wintersportgebieden. De kettingen bieden extra grip en zorgen ervoor dat je veiliger onderweg bent op plekken waar gewone winterbanden niet tegen bestand zijn.

Sneeuwkettingen zijn roestvrij stalen kettingen, die je om je banden legt. Eenmaal bevestigd, bieden ze meer grip op besneeuwde en ijzige wegen. Op de verpakking van deze kettingen staat vermeld hoe hard je ermee mag rijden; meestal moet je hierbij denken aan snelheden tussen de 30 en 50 kilometer per uur. Ze komen dus van pas op wegen die ondergesneeuwd zijn of waar een laag ijs op ligt. In Nederland komen dat soort situaties zelden voor en dus heb je de sneeuwkettingen vooral nodig in wintersportgebieden of op besneeuwde wegen in Scandinavië.

Drie soorten sneeuwkettingen

Omdat verschillende auto’s verschillende soorten kettingen nodig hebben, kennen ze drie varianten:

  • De loopvlak sneeuwketting - Deze variant ligt op het deel van de band dat in contact staat met het wegdek. Ze zijn makkelijk te monteren via de voorkant van de band en brengen weinig schade toe aan je velgen. De loopvlak sneeuwketting wordt veel gebruikt in auto’s met vrij weinig ruimte in de wielkasten.
  • De extra dunne sneeuwketting - Deze sneeuwketting heeft een schakeldikte van 7 millimeter en wordt aan de achterkant van de band bevestigd. Het bevestigen duurt iets langer, maar de dunne schakels maken deze ketting ideaal voor auto’s die weinig ruimte in de wielkasten hebben.
  • De standaard sneeuwketting - Bij deze ketting kan je kiezen uit meerdere schakeldiktes en hij wordt aan de achterkant van het wiel gemonteerd. De standaard sneeuwketting is bij uitstek geschikt voor SUV’s, of ander auto’s met veel ruimte in de wielkasten

Wil je zeker weten dat je de juiste ketting voor je auto kiest? Kijk dan in het boekje van de auto; hier staan de aanbevolen sneeuwkettingen in. En heb je een auto met vierwielaandrijving? Dan zijn hier speciale kettingen voor. Neem bij twijfel contact op met de garage. Daar kan men je zo vertellen welke kettingen geschikt zijn voor jouw auto.

In welke landen zijn ze verplicht?

Veel landen hanteren een duidelijke plicht om winterbanden te monteren en daar komt vaak ook een plicht bij voor sneeuwkettingen in specifieke gebieden. Landen als Duitsland, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, hebben deze verplichting duidelijk aangegeven op borden langs de weg. Ook in de Scandinavische landen moet je in de wintermaanden sneeuwkettingen bij je hebben. Dan kun je ze gebruiken wanneer dit nodig is. Het is altijd verstandig om  sneeuwkettingen bij je te hebben als je in de winter gaat reizen naar plekken waar ze wel eens van pas zouden kunnen komen. Wie op wintersport gaat, zal immers uiteindelijk op besneeuwde wegen terecht komen en je hebt sneeuwkettingen nodig om daar goed overheen te komen. Daarom ben je eigenlijk in alle gebieden verplicht om ze in ieder geval in de auto te hebben liggen, zodat je ze kunt gebruiken als de situatie daarom vraagt.

Zorg ervoor dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt

De kans dat je ze in Nederland nodig hebt is vrij klein, maar zeker niet nihil. Daarom is het slim om tijdens gure winterdagen altijd sneeuwkettingen bij je te hebben, voor het geval dat nodig is. En zoek je de sneeuw en ijs echt op in het buitenland, dan zijn ze van levensbelang. Al was het maar omdat je anders misschien niet op jouw bestemming komt.

Omleggen van sneeuwkettingen

Het bij je hebben van de sneeuwkettingen is natuurlijk belangrijk maar het is goed als je weet hoe je de sneeuwkettingen om de band moet leggen. Daarbij helpen we je natuurlijk ook! En oefen het thuis een paar keer, zodat je weet hoe je een sneeuwketting monteert. Als je het voor de eerste keer op een koude, donkere, natte weg moet doen je weet hoe het in grote lijnen werkt. Dan gaat het vlotter en kun je snel weer verder!