Tips bij het zoeken naar een goede telefoonhouder

telefoonhouder BMW

Wil je een smartphone in de auto gebruiken, dan moet je ‘m handsfree gebruiken. Los laten slingeren in de auto wil je niet, dus dan zoek je naar een goede telefoonhouder. We geven tips waar je op kunt letten.

Een smartphone (of andere mobiele telefoon) in de hand houden kan je een boete opleveren van €250. Als je dan ook nog eens aan het bellen bent, komt er €90 bij. En dat is veel meer dan een telefoonhouder kost. En die geeft ook nog eens veel gemak. Waar moet je op letten?

Bevestiging telefoonhouder in de auto

Je kunt de telefoonhouder op een aantal manieren in de auto bevestigen. De meest bekende opties zijn:

  • Zuignap aan de voorruit. Een beproefde methode, waarmee veel telefoonhouders werken. Vaak hebben ze een redelijk lange arm zodat je de smartphone goed buiten het zicht op de weg kunt houden en tegelijkertijd zodanig dat je de navigatie-app goed kunt zien. Dat is immers ook een belangrijk doel naast het bellen om de smartphone mee te nemen in de auto! Nadeel van deze methode is dat de telefoon toch vaak voor de voorruit en dus in jouw beeld voor de weg zit. En dat als de zuignap niet goed meer werkt, bijvoorbeeld bij droogte of zon, hij van de ruit valt.
  • Klem in de ventilatieopeningen van het dashboard. Een makkelijke en fijne methode, omdat je net als bij de zuignap op de voorruit niets hoeft te schroeven of te plakken. Je beschadigt de auto dus niet en de telefoon zit in het zicht zonder bij de voorruit in het beeld te hangen. Bovendien zijn deze klemmen meestal compact zodat je ze gemakkelijk mee kunt nemen naar een andere auto. Handig als je auto bijvoorbeeld een dagje bij de garage is. Nadeel van deze klemmetjes is dat ze niet in alle ventilatieopeningen passen, bijvoorbeeld als die brede richels hebben. En het is soms lastig om de hoek in te stellen zodat vooral bij ventilatieroosters met een vlakke hoek het licht hinderlijk kan reflecteren op het scherm.
  • Bevestiging op het dashboard. Wil je de telefoonhouder op het dashboard plaatsen, dan zou je een zuignap kunnen proberen maar je loopt bij veel dashboards het risico dat hij dan door de onregelmatigheden in de ondergrond slecht blijft zitten. Vaak zie je dan ook dat je ‘m met een sticker op het dashboard plaatst. Een erg trefzekere methode, maar als je de telefoonhouder wil verwijderen, heb je daar wel een klusje aan.
  • In de bekerhouder. De bekerhouder is bij veel auto’s niet weg te denken en het is een prettige plaats om de telefoonhouder daar te plaatsen. Kijk wel eerst hoe de bekerhouder van je auto geplaatst is. Soms vind je ‘m diep in een deur of juist verder naar achteren in de middenconsole. Dat is onhandig als je de telefoon ook wilt gebruiken voor de navigatie. Hoewel bij de handsfree in de auto en gebruik van Apple CarPlay of Android Auto het beeld gewoon op het scherm van het dashboard kan komen.
Van onze partner
Op zoek naar een telefoonhouder?
Kijk dan snel bij Coolblue! Daar vind je veel telefoonhouders én advies!!

Opladen van je smartphone

Zeker als je navigatie gebruikt, dan kun je bij de meeste telefoonhouders via de kabel de telefoon ook opladen. Tip: zorg ervoor dat de kabel lang genoeg is om bij de aanstekeraansluiting of de usb-aansluiting van de auto te komen. Er zijn ook houders die de telefoon draadloos kunnen opladen, maar dan moeten ze wel zelf ‘aan de kabel’ zitten. Je kunt dan wel gemakkelijk je telefoon uit de houder nemen om bijvoorbeeld de wasstraat contactloos te betalen.