Wat is een hatchback? En wat maakt hem populair?

Golf Astra Focus lease zakelijk D-segment hatchbac

Bij het zoeken van een nieuwe auto heb je keuze uit verschillende carrosserievormen. Een ervan is de hatchback. Maar wat is een hatchback?

Eigenlijk is de hatchback de meest populaire vorm voor een auto. Het koetswerk heeft drie of vijf deuren, waarbij de ‘vijfde deur’ de achterklep is en onder een hoek staat die 46 graden of groter is. Het personendeel kan via de bagageruimte bereikt worden. Doordat de achterbank kan worden neergeklapt (meestal in twee delen) heb je zo bij een compacte buitenmaat toch de mogelijkheid om ook veel spullen mee te nemen. Dat maakt dit type auto populair.

Een stationcar is ook meestal vijfdeurs (in een enkel geval driedeurs). Dit is vaak een langere carrosserievorm en soms heeft deze nog eens ruimte voor twee extra zitplaatsen (voor kinderen) in de kofferruimte.

Geschiedenis hatchback

De hatchback, ook wel met HB aangeduid, heeft een lange geschiedenis. De Citroën Traction Avant uit 1938 was een van de eerste hatchbacks. De Renault 4 mag zich in 1961 beroepen op de eer de eerste in grote schaal geproduceerde hatchback te zijn. Hij werd echter ook aangeduid als een kleine stationwagen. De Renault 16 was de eerste hatchback in de middenklasse in 1964. De Simca 1100 was in 1967 de eerste hatchback met dwarsgeplaatste motor voorin.

Hatchback of liftback?

De hatchback heeft meestal een vrij korte achterzijde. Je ziet soms auto’s met een vijfde deur die vlakker dan 45 graden ligt. Die kun je dan beter aanduiden als liftback. Deze vorm wordt tegenwoordig minder specifiek aangeduid maar auto’s als een BMW 4-serie Gran Coupé of Audi A7 (Sportback) hebben deze vorm. Het voordeel is dat de kofferbak hier het meeste van profiteert. In sommige gevallen gaat de dakrand snel naar beneden, wat weer ten koste gaat van de hoofdruimte van de achterpassagiers. Dit is al snel wat sportiever, maar ook iets om rekening mee te houden.

Efficiënte ruimte

De hatchback heeft als voordeel dat de ruimte erg efficiënt is. Dat betekent echter dat bij kleine auto’s als de Peugeot 108, Fiat 500 of een Kia Picanto dat de kofferbak (erg) klein is. Een boodschappenkratje kan dan zelfs al passen en meten worden. Met het groeien (en duurder worden) van de auto’s profiteert de kofferbak dan ook snel mee.

Vanaf de middenklasse zie je wel dat de cross-overs en de SUV’s de rol van de klassieke hatchback over gaan nemen, ook qua populariteit.

Wil je hatchbacks vergelijken? Doe dat in de AutoWeek CarBase.