Wat doet antivries en wat zijn de risico’s?

Winterweer december 2009 - foto ANP

Antivries is een belangrijk product voor in de winter. Het zit in de ruitenwisservloeistof die gebruikt moet worden als het echt koud is en is dan ook van groot belang voor een veilige autorit. Maar wat doet antivries precies? Waar kan je het krijgen en zijn er risico’s aan verbonden? We zetten een aantal belangrijke punten voor je op een rij.

Antivries is een middel dat je aan vloeistoffen toevoegt. Het verlaagt het vriespunt van het mengsel. Antivries verhoogt ook het kookpunt, waardoor een vloeistof gemengd met dit middel veel langer ook echt een vloeistof blijft. Antivries wordt gebruikt in speciale ruitenwisservloeistof die geschikt is voor de winter. Bij koude temperaturen kan reguliere ruitenwisservloeistof bevriezen, waardoor het niet meer bruikbaar is. Ook zit antivries in de koelvloeistof van je auto. Deze koelvloeistof is van levensbelang voor een auto, ook in de winter, en moet dus altijd voldoende aanwezig en bruikbaar zijn.

Antivries is bijna overal te krijgen

Ruitenwisservloeistof is in vrijwel overal te krijgen. Onder andere tankstations staan er vol mee, waardoor je nooit ver hoeft te zoeken om een jerrycan met ruitenwisservloeistof te vinden. Zoek je naar de variant met antivries, dan moet je de blauwe ruitenwisservloeistof hebben. De andere variant, dus zonder antivries, heeft een rose kleur. Die werkt overigens prima in de zomer, maar kan dus bevriezen als het kwik onder nul duikt. Met de breed verkrijgbare ruitenwisser met antivries is het echter niet nodig om tegen dat probleem aan te lopen.

Wat te doen als je gewone ruitenwisservloeistof bevriest

Mocht het toch gebeuren dat je nog de zomervariant in je auto hebt zitten als je overvallen wordt door de eerste nachtvorst, dan is er geen man overboord. Het is natuurlijk wel vervelend, want bevroren ruitenwisservloeistof kan je niet over je voorruit spuiten, maar wie een beetje vindingrijk is, kan dit snel verhelpen. De makkelijkste manier om dit te verhelpen, is door het reservoir aan te vullen met warm water. Op die manier ontdooit de vloeistof en kan je het vrij snel weer gebruiken.

  • Tip: je kunt ruitensproeiervloeistof (met antivries) in een plantenspuit ook gebruiken om bevroren ruitenwissers los te maken

Wat zijn de risico’s van antivries?

Een goedje dat het vriespunt van een vloeistof verlaagt is natuurlijk niet helemaal vrij van risico’s. Het is een chemisch product, dat absoluut niet bedoeld is om in contact te komen met mens of dier. Antivries bevat verschillende stoffen die zeer giftig zijn en zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Antivries bevat de stoffen ethyleenglycol, methanol en isopropanol. Vooral ethyleenglycol is zeer giftig. Wie er een slok van drinkt, kan al zeer ernstige gevolgen voor de gezondheid ondervinden. Hetzelfde geldt voor honden, die gemorste antivries kunnen opdrinken. De eerste symptomen lijken vooral op dronkenschap, maar wordt er niet ingegrepen, dan kan het slachtoffer in een coma raken.

De reden van deze heftige reacties zit hem in de ethyleenglycol, die door de lever wordt omgezet in nog giftiger stoffen. Wanneer mens of dier dus per ongeluk antivries inneemt, is het zeer raadzaam om direct contact op te nemen met het antigifcentrum, of om gelijk de huisartsenpost te bellen. Zij zullen vervolgens bepalen of ziekenhuisopname noodzakelijk is. Merk je dat je hond antivries op heeft gelikt, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.