Hoe krijg ik subsidie voor elektrische auto’s?

Nissan Leaf vs. Kia e-Niro vs. Volkswagen ID.3

Om de aankoop van elektrische auto’s door particulieren te stimuleren, heeft de overheid een subsidieregeling in het leven geroepen. Als je een elektrische auto koopt of private least, kun je daarvoor in aanmerking komen. Hoe werkt het?

De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (ook wel SEPP genoemd) geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse Hij is gestart in juli 2020 en loopt door tot 1 juli 2025. Het gaat om een paar duizend euro per auto. Een addertje onder het gras: per jaar is er een maximum gebonden aan het aantal auto’s dat subsidie kan ontvangen. Als de pot leeg is in een jaar, dan houdt ‘t op. Zolang de voorraad strekt dus.

Hoogte bedrag subsidie voor elektrische auto’s

Hoe ziet de subsidie voor elektrische auto’s er dan uit? Je kunt de subsidie krijgen voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Je krijgt in 2023 wel een verschillend bedrag:

  • voor een nieuwe auto krijg je 2.950 euro
  • voor een gebruikte elektrische auto ontvang je 2.000 euro;
  • als je een private-leaseauto hebt wordt dat in meerdere maandtermijnen verrekend.

Zoals gezegd, er is een maximum budget. Onder nieuwe auto’s wordt 67 miljoen euro verdeeld, en voor gebruikte auto’s was 20,4 miljoen euro beschikbaar. Voor 2022 is de pot inmiddels leeg.

Van onze partner
Een mooie auto naar jouw wensen rijden én met financial lease?!
Dat kan met het ruime aanbod uit Europese importauto’s! MrWheelson regelt alles met je auto en financiering of lease als je dat wilt! En je rijdt de auto van jouw keuze in enkele weken

Voor welke elektrische auto’s kun je de subsidie aanvragen?

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de auto waarvoor je subsidie wilt aanvragen. We zetten ze hier even op een rijtje.

  • De elektrische auto moet een 100% elektrische personenauto zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs inclusief BTW, BPM en opties van de fabrikant) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) moet tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.
  • De auto moet voor een subsidie in 2022 op of na 1 januari 2022 een eerste toelating (registratie) hebben bij het RDW. Let hier zeker bij private lease op, omdat sommige leasebedrijven een voorregistratie hebben gedaan. Die auto’s komen dus niet in aanmerking voor de subsidie.

Ter indicatie vind je in de AutoWeek CarBase een overzicht van de auto’s waarvoor je subsidie zou kunnen aanvragen. Je kunt de subsidie aanvragen voor een nieuwe auto of een gebruikte elektrische auto. Let zelf even op de actieradius die boven de 120 km moet liggen . En ga je voor private lease van je elektrische auto? Dan zie je daarvoor ook gelijk de bedragen staan.

Van onze partner
Wil je thuis een laadpaal installeren?
Als je kijkt naar een elektrische auto, is thuis opladen gemakkelijk én goedkoper. Laat je door Coolblue adviseren voor de optimale laadpaal in jouw situatie! En ze kunnen natuurlijk ook zorgen voor de installatie.

Hoe vraag je de subsidie aan?

Voor het aanvragen van de subsidie moet je een paar belangrijke zaken in de gaten houden.

Je moet het koopcontract of het private leasecontract van de auto tekenen op of na 1 januari 2023. De auto mag ook pas op of na 1 januari 2023 naar je zijn overgeschreven bij het RDW en zoals gezegd, je moet ook de eerste zijn die deze auto op je naam zet.

Je moet de subsidie vervolgens vanaf 10 januari 2023 09,00 uur online en met je DigId aanvragen via de RVO website. Wacht met dit alles niet te lang. de subsidie wordt namelijk gegeven zolang 'de voorraad strekt'. Je kunt in je koop- of private leaseovereenkomst een ontbindende voorwaarde op laten nemen dat deze vervalt als de subsidie niet wordt verstrekt, mocht dat voor je een belangrijk verschil maken.