Kun je veilig een tweedehands diesel kopen?

Volkswagen Touareg TDI Clean Diesel

Rijd je veel en wil je een tweedehands auto, dan kan een diesel interessant zijn. Echter, kun je met een gerust hart een tweedehands diesel kopen? Of loop je dan tegen beperkingen aan?

Als je nu voor de aanschaf van een tweedehands diesel staat, dan kun je daar goed over twijfelen. Immers, mag je ook over een tijd de auto wel gebruiken zoals je wilt? Veel steden sluiten immers de wegen met een milieuzone voor oude diesels vanwege de uitstoot. Moet je jezelf daarvoor tegenhouden om een tweedehands diesel te komen?

Let op diesel Euro 5 en 6

Eigenlijk valt het wel mee. De meeste diesels waarmee je in steden wordt geweerd zijn de oudere diesels. Als je een diesel neemt met een moderne motor, dus met Euro 5 en 6, dan hoef je de eerste jaren niet bang te zijn dat jouw reisplannen erg worden beperkt. Deze motoren zijn modern en schoon. In 2025 worden regels voor blauwe milieuzones in steden ingevoerd, waarbij auto’s met een dieselmotor Euro 5 moeten hebben. Dat betekent dat ze jonger moeten zijn dan uit september 2009. Die zijn op dat moment dus maximaal 15 jaar oud. Deze auto’s voldoen aan die leeftijdeis. Dan kunnen ook nog diesels in steden met een groene milieuzone, die auto’s mogen nog vijf jaar ouder zijn. En dan heb je nog steeds ruim keus.

Moderne techniek

De nieuwere techniek van Euro 5 en minder Euro 6 in tweedehands auto’s zorgt voor een lagere fijnstofuitstoot van de motoren dan voorheen. Dat is een belangrijke factor bij de problematiek van diesels. Ze stoten namelijk minder CO2 uit vergeleken met benzinemotoren, maar meer fijnstof en NOx (stikstofoxide). Op gebied van fijnstof zorgt de Euro 5 norm voor grote verbeteringen. De uitlaatgassen van een dieselmotor vanaf Euro 5 is in dat opzicht schoner dan de buitenlucht. Met stikstofoxide is vooral de Euro 6 motor beter en kan zich meten met de benzinemotoren op dat gebied.

Goedkoper tweedehands diesel kopen

Die factoren zorgen ervoor dat de vrees die veel mensen hebben om een tweedehands diesel te kopen niet terecht is. Aan de andere kant, financieel zijn er wat opmerkingen te maken. De overheid gaat door met het ontmoedigen van de diesels, onder andere door de kosten hiervan te verhogen. Denk daarbij vooral aan de motorrijtuigenbelasting (mrb) en bij nieuwe auto’s de BPM.

Als koper van een tweedehands diesel kun je daarbij je voordeel halen, omdat de auto goedkoper is en je wellicht nog aardig kunt onderhandelen. En dan kun je een mooie deal maken die aantrekkelijk is, zeker als je jaarlijks meer kilometers rijdt.

Occasion zoeken