Zo blus je een brand in je auto 

Auto brand A12 Bodegraven (ANP)

Of het nu komt door kortsluiting in het elektrische systeem of een lekkende brandstofleiding - als er brand in de auto is, is het vooral belangrijk om kalm te blijven. Maar hoeveel tijd heb je eigenlijk? Hoe blus je een brand in je auto?

Brand! Laten we uit de auto stappen en onszelf en de inzittenden snel in veiligheid brengen. Ja toch? De auto staat immers op het punt de lucht in te vliegen. We kennen het allemaal uit de films. En wie van ons heeft stalen zenuwen als Sylvester Stallone? Maar dat is Hollywood en niet Klijndijk in Drenthe. AutoBild was bij een oefening van de vrijwillige brandweer. We zijn benieuwd. We willen vooral graag weten hoeveel tijd er echt nog over is voordat het extreem gevaarlijk wordt voor de inzittenden van de auto. Onze vurige testauto: een Volkswagen Golf II.  

Brand in je auto ontstaat niet gemakkelijk 

Eerste bevinding: Het is niet zo eenvoudig om een auto in brand te steken. De met benzine doordrenkte lap in de brandstofvulopening gaat gewoon uit. Te weinig zuurstof. Laat maar. We willen immers een typische voertuigbrand nabootsen door een technisch mankement in de Golf. En zo'n brand bij een auto met verbrandingsmotor begint meestal in de motorruimte tijdens het rijden. We waagden een tweede poging met benzine-doordrenkte vodden tussen de kabels en de brandstofleidingen - en het vuur zal genoeg voedsel vinden. Het resultaat liet zien dat er genoeg tijd is voor een ordelijke terugtrekking uit de brandende auto. 

Van onze partner
Goed om bij de hand te hebben als het heet wordt…
Bij bol.com vind je verschillende brandblussers voor je auto. Veiligheid hoeft niet veel te kosten.

Geen grote, allesvernietigende explosie 

Strikt genomen hebben we een lange negen minuten gemeten – pas op dat moment is het interieur zo rokerig dat alle inzittenden eruit moeten. Maar ook nu kan een autobrandblusser de vlammen smoren. Pas na twaalf minuten wordt het vuur te heet voor de kleine poederblusser. De belangrijkste bevinding: op geen enkel moment is er een grote, allesvernietigende explosie. Je hoorde wel knallen. Eerst de banden (15e minuut), dan de dempers van de achterklep (18e minuut). Dit is niet zonder gevaar, maar het is ook niet levensbedreigend – maar houd altijd voldoende afstand. De situatie kan anders zijn in het geval van een ongeval: als brandstofleidingen afscheuren of de tank beschadigd is, lekt er brandstof. Op warme dagen is er dan alleen een vonk nodig om de auto in lichterlaaie te zetten. Help je bij een ongeval: denk eerst aan zelfbescherming. Als het vuur het toelaat, red dan eerst mensen en blus dan het vuur. Geruststellende gedachte: de verzekeraar van het ongevalsvoertuig dekt de kosten van de blusser.  

Voldoende tijd om uit te stappen bij brand in je auto

Auto's ontploffen eigenlijk alleen in films. In werkelijkheid hebben betrokkenen meestal genoeg tijd om uit de auto te stappen. Geen paniek dus. Help kinderen het voertuig te verlaten en laat ze wachten op een veilige afstand van de brand en van de weg. Immers: ook andere weggebruikers hebben mogelijk meer aandacht voor de brand dan voor waar ze rijden. Neem je portemonnee of mobiele telefoon uit de auto en bel 112. Bevrijd bij een ongeluk eerst de mensen die in de auto zitten en begin dan pas met het blussen van de brand. Als een brand zich nog in een vroege fase bevindt, kun je het vuur meestal nog doven met een brandblusser. Denk altijd aan je eigen veiligheid. 

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Brandblussers: klein en effectief mits goed gebruikt 

Hoewel brandblussers na acht tot vijftien seconden blussen doorgaans leeg zijn, kun je, als je de tijd goed gebruikt, zelfs grote branden blussen. Ga altijd met de wind in de rug staan. Dan adem je minder rook in en sta je aan de koelere zijde. Bovendien helpt de wind dan het blusmiddel te verspreiden. Blus alleen met korte pulsen van poeder. Gebruik voor grotere branden de poederwolk als thermisch schild. Als het ook onder de auto brandt, blus dan van onder naar boven. Ontgrendel de motorkap een klein beetje en blus vervolgens door de kier die je zo hebt gemaakt. Wees voorzichtig als je de motorkap verder wilt openen. De klep kan heet zijn. Ook kan verse zuurstof het vuur opnieuw aanwakkeren. Spuit de blusser als het even kan niet helemaal leeg. Als de brand weer oplaait sta je tenminste niet met lege handen... Koppel indien mogelijk de accu los om kortsluiting te voorkomen. 

Conclusie: zorg voor een brandblusser 

Het is glashelder. Een brandblusser hoort in elke auto thuis. Ook als er geen verplichting geldt. Het is moeilijk voor te stellen dat je hulpeloos naast een brandende auto staat waarin nog mensen zitten. Belangrijk: hoewel je voor een personenauto met een brandblusser van een kilo een heel eind komt, kun je met een schuim- of poederblusser van twee kilo de vlammen aanmerkelijk beter doven.