Laserverlichting schijnt ver vanuit compacte unit

BMW Laser Light

Op steeds meer auto’s zie je laserverlichting. De nieuwe koplampen schijnen 500 tot 600 meter ver: het dubbele van de huidige generatie ledlicht. 

Audi, met BMW een van de pioniers van deze laserverlichting als techniek, heeft een naam hoog te houden als het gaat om lichttechnologie. Het merk had wereldprimeurs met led-dagrijlicht en volledige ledkoplampen. Een auto met laserlicht is te herkennen tussen het overige verkeer. De nieuwe koplampen schijnen pakweg 500 meter, oftewel twee voetbalvelden ver. Dat is het dubbele bereik van de beste ledkoplamp van dit moment.

Nog altijd led voor dimlicht

De nieuwe koplamp bestaat uit meer dan alleen lasertechnologie. Het betreft een combinatie van led en laser. Je ziet dan ook twee trapeziumvormige elementen in het koplamphuis. Led wordt nog steeds voor het dimlicht gebruikt. Pas als er grootlicht wordt ingeschakeld, komt ook het laserlicht in actie. De laserdiodes zijn veel kleiner dan de led-diodes. Ze hebben een diameter van slechts enkele micrometers. Juist de extreme bundeling van het licht geeft de enorme reikwijdte. Het laserlicht schijnt twee keer zo ver als leds, het is ook drie keer zo helder.

Laserverlichting heeft oorsprong in Blu-Ray spelers

Wie weleens een laserpen in zijn handen heeft gehad, weet hoe laserlicht eruit ziet. Het vertoont een krachtige lichtstraal met een minuscule diameter. De nieuwe koplamptechniek heeft zijn oorsprong in de Blu-Ray spelers. Het laserlicht van Audi is van oorsprong óók blauw van kleur. Maar omdat dat in het verkeer ongewenst is, plaatst Audi een er een filter van fosfor voor. Hierdoor verandert de kleur in helder wit.

De laser is nog zuiniger dan led (zo’n 30% - red.) en het lampje is piepklein, wat weer allerlei nieuwe mogelijkheden voor gewichtsbesparing én het design met zich meebrengt. Het is nog duurder dan led, omdat de techniek veel gecompliceerder is. De verwachting is dat de prijs van laserverlichting omlaag gaat. De computerindustrie laat ook al zien dat de prijzen van technologie snel kunnen dalen.

Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Veiliger

Audi is ervan overtuigd dat koplampen die een halve kilometer ver schijnen, het verkeer veiliger maken. Simpelweg omdat de automobilist in het donker nog verder vooruit kan kijken. Bij de eerste generatie xenon-licht werd er veel geklaagd over de nieuwe koplampen. Sommige mensen zeiden hoofdpijn te krijgen van de felle xenonlampen met hun blauwe gloed. Toen de eerste generatie xenon werd geïntroduceerd, kwam er ineens tot wel vijf keer meer licht uit een lens die dezelfde diameter had als de lens van het halogeenlicht. De lens van het laserlicht is echter veel kleiner en er is ook geen sprake van een blauwe gloed. Maar je herkent een auto met laserlicht wel duidelijk, omdat de lichtbundel veel helderder is en ver reikt.

Desondanks hoeven andere weggebruikers niet bang te zijn dat ze door het extreem sterke laserlicht verblind worden. Matrix-technologie zorgt daarvoor. Zodra een andere weggebruiker in het grootlicht verschijnt, wordt automatisch een deel uitgeschakeld.

Filter ook veiliger voor het oog

De lichtbundel van laserverlichting is extreem krachtig en je kunt er strikt genomen mee branden. In autofabrieken lassen en snijden we zelfs met lasertechniek. Je moet ongefilterd laserlicht echt niet in je oog krijgen en dat gaat ook niet gebeuren. Wat dat betreft speelt naast de kleur het fosfor uit het filter voor de laserbron ook een beschermende rol; zodra het daar doorheen schijnt, is het niet gevaarlijk meer.” Een sensor in het koplamphuis die onder andere de lichtkleur en -intensiteit meet zorgt voor een extra veiligheid. Zodra het fosfor breekt of uit het koplamphuis valt, schakelt het systeem zichzelf automatisch uit. 

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl!

Lasertechniek ook als mistachterlicht

De lasertechniek is ook geschikt voor de achterlichten. Denk daarbij vooral aan het mistachterlicht, omdat ook daar een grote reikwijdte belangrijk is. Het felle laserlicht slaagt er beter in om door een dikke mistvlaag heen te dringen. De wetgeving is hier voorlopig ook een remmende factor. Bij het prototype van het laser-achterlicht werpt een laserdiode een vuurrode, platte lichtbundel van licht op de weg. Het doet denken aan een lasershow zoals je die bij popconcerten en in pretparken ziet. Is er goed zicht, dan projecteert de laser een keurige rode streep op gepaste afstand op het wegdek. Deze is bedoeld als markering voor het achteropkomend verkeer, dat hierdoor makkelijker afstand houdt. Beperken mistflarden het zicht, dan kan de laser tientallen meters ver reiken en ontstaat er een rood vlak van licht in de mistwolk. De laserstraal raakt dan de waterdruppels in de lucht en creëert op die manier een soort van platliggende, rode gevarendriehoek om het achteropkomend verkeer te waarschuwen. 

Elk voordeel heeft een nadeel…

Nieuwe lichttechnologie kan ook andere uitdagingen met zich meebrengen. Nu zo’n beetje alle nieuwe auto’s leds in de achterlichten hebben, wordt duidelijk dat er ook nadelen zijn ten opzichte van de oude, vertrouwde gloeilamp. Die werd immers altijd heet, waardoor een laag sneeuw of ijs op de achterlichten tijdens het rijden al snel verdween. Met de nauwelijks opwarmende leds blijven sneeuw en ijs de achterlichten bedekken en dat is uit oogpunt van verkeersveiligheid natuurlijk niet gewenst. Natuurlijk zou het simpel op te verhelpen zijn door bijvoorbeeld een verwarmingselement in te bouwen. Maar dat maakt de achterlichten weer duurder en dat wil je natuurlijk ook liever niet.