Dit zit achter (en in) de flitsauto’s langs de weg

Flitser A9 Volkswagen Transporter

Als je lekker op weg bent, hou je altijd in de gaten of er geen flitsauto’s langs de weg staan. Want je wilt natuurlijk geen boete krijgen. AutoWeek ging na wat er achter (en in) de flitsauto’s van de politie zit.

Je rijdt waarschijnlijk wel met een navigatie app die al aangeeft waar een flitser staat. Dat is erg gemakkelijk maar natuurlijk niet waterdicht. Je moet dus toch op flitsauto’s langs de weg letten. Die zijn vaak lastig te herkennen. Er valt echter wel meer over te zeggen.

Van onze partner
Waar ga je naar toe?
Bij bol.com vind je een grote keuze aan navigatie voor de auto die je snel op je bestemming brengen en om files heen leiden.

Volwaardige werkplek

Letterlijk het meest in het oog springend zijn de grijze Volkswagen Transporter busjes die je langs de vluchtstrook kunt zien staan. Dat is een populaire auto voor dit doel en zowel de Landelijke Eenheid van de politie als regionale teams werken hiermee. Verdeeld door het land zijn er dus enkele tientallen auto’s van dit type. De Volkswagen Transporters zijn technisch standaard en vanwege het werk hebben ze een verhoogd dak. Natuurlijk hebben deze flitsauto’s langs de weg een radar en camera met apparatuur voor de bediening van radarsets. Deze auto’s zijn verder in de praktijk rijdende kantoren met een bureau, werkplekcomputer en communicatie-apparatuur. Het kan dus zo maar gebeuren dat tijdens de controle de uitgeschreven boetes ook gewoon administratief worden afgewerkt. De snelheidscontroles kunnen ook worden gecombineerd met een MONOcam voor handheld bellen of ANPR (nummerplaatherkenning). Eventuele overtredingen worden dan ook gelijk op kenteken bekeurd of doorgegeven aan een collega die je staande kan houden.

Ook andere flitsauto’s langs de weg

Nu is zo’n Volkswagenbus met verhoogd dak meestal wel goed zichtbaar. De politie heeft echter ook andere auto’s die je met een flitser langs de kant van de weg kunt aantreffen. Dat kunnen andere typen bestelauto’s zijn maar ook kleinere bestelauto’s, SUV’s en gewone personenauto’s. Die kunnen hun controles zowel uitvoeren als ze langs de weg staan geparkeerd of met een radar op een statief vanuit de berm. En als die er is, dan wel achter de vangrail voor de veiligheid.

Videocontrole tijdens het rijden

Moet je dan steeds scherp in de bermen kijken naar auto’s die je er niet zou verwachten? Als je te snel rijdt, kun je ook zijn vastgelegd door een van de video-surveillanceauto’s waarover de politie beschikt. Die kunnen ook tijdens het rijden je snelheid meten. De snelheidsmeters van veel auto’s die bij de politie worden gebruikt zijn geijkt. En als je daarmee wordt betrapt met een te hoge snelheid, dan kun je een bekeuring verwachten. Of je mag die betreffende auto even volgen en je krijgt direct te horen wat je fout deed.

Veiligheid en ‘hotspots’ bepalend voor controles

En waar kun je de flitsauto’s langs de weg of een videocontrole verwachten? Het zal duidelijk zijn: zowel binnen, als buiten de bebouwde kom controleert de politie op snelheid. Enerzijds gebeurt dat op plaatsen waar het verkeer onveilig is of waar veel ongevallen gebeuren. Ook plaatsen waar door analyse van het verkeer bekend is dat regelmatig te snel wordt gereden, worden de flitsauto’s langs de weg ingezet. Daarbij staat de veiligheid van het verkeer op de eerste plaats. De controles kunnen zowel zichtbaar zijn als juist onzichtbaar, met herkenbare auto’s of juist onherkenbare auto’s. Het kan ook gebeuren dat je door een agent in uniform wordt staande gehouden en aangesproken. Volgens een woordvoerder van de politie wordt die strategie afhankelijk van de situatie bepaald. Dat kan op alle wegen in het hele land. Alleen op privé-wegen zul je de handhavers niet tegenkomen.

Behalve de uitvoering varieert ook de duur van de controle. Die kan een uur duren en langer. De controles zijn volgens de woordvoerder in principe slecht voorspelbaar om zo effectief mogelijk te zijn. Want hoe groter de pakkans, hoe rustiger iedereen rijdt.