Autoruit krabben: tips om de ruit ijsvrij te maken

Achterruit sneeuw ruitenwisser

Elke winter is het weer raak en eigenlijk lijk je er altijd door overvallen te worden; je autoruit krabben. In alle vroegte in de weer met een krabber, terwijl je eigenlijk al laat was. Een autoruit krabben hoort net zo bij de winter als strooizout en ijzelwaarschuwingen. Maar wat kan je er eigenlijk aan doen? Hoe zorg je ervoor dat je ‘s ochtends niet eerst je ruiten ijsvrij hoeft te maken? Een aantal tips.

Een bevroren ruit is niets meer dan condens dat zich door de vorst vasthecht aan je auto. Dit gebeurt op nachten waarin er de nodige vocht in de lucht hangt en het mag geen verrassing zijn dat dit regelmatig het geval is in Nederland. Zodra het begint te dooien, zal de ijsaanslag snel weer van je ruit verdwijnen, maar aangezien het in de vroege ochtend vaak nog vriest: dat wordt autoruit krabben voordat je kan vertrekken. Want doe je dat niet en ga je de weg op met autoruiten die niet of slecht ijsvrij zijn gemaakt, dan ben je een gevaar op de weg. En het kan je een boete kosten van maar liefst 230 euro.

Hoe maak je je ruit het beste ijsvrij?

Het ijs op je ruiten is prima weg te krijgen. Je hoeft niet te wachten op de dooi om op pad te gaan.

  • Met een krabber kan je het ijs van je autoruit krabben. Deze ijskrabbers zijn overal te verkrijgen en je brengt ze schuin op de ruit te aan. Ze zijn betrouwbaar en effectief en kunnen op elke autoruit gebruikt worden. Geen krabber bij de hand? Een cd- of dvd doosje of een (hard) pasje (bijvoorbeeld een klantenkaart) doen het werk ook goed! 
  • Er is ook ontdooispray. Dit is een zeer effectieve spray, die je op je ruit kan spuiten. Je zal zien dat het ijs direct wijkt. Gebruik je deze spray in combinatie met een krabber, dan is het klusje snel geklaard. Je kunt ook ruitensproeiervloeistof (wel met antivries, dus de wintervariant) in een plantenspuit doen en dat over de ruit sprayen. Het ijs gaat er dan gemakkelijker af.
  • Wil je het helemaal afmaken, dan is het handig als je na het krabben de binnenkant van de ruit nog even afneemt met een doek. Daarna zal de verwarming van de auto de rest doen als je eenmaal onderweg bent. Zo ben je onderweg met voldoende zicht om veilig deel te nemen aan het verkeer en loop je niet het risico om op de bon geslingerd te worden.

Hoe kun je ijs op de autoruit voorkomen?

Zoals zo vaak, is voorkomen beter dan genezen. Er zijn dan ook voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om ervoor te zorgen dat je ‘s ochtends gewoon in kan stappen, zonder eerst met de krabber en de ontdooispray in de weer te zijn.

  • Je kunt je voor- en achterruit afdekken met een anti-ijsdeken. Deze deken voorkomt de ijsaanslag en maken je het leven een stuk makkelijker.
  • Ook kan je karton gebruiken voor hetzelfde doel. Dek je ruiten ‘s nachts af en je hebt ‘s ochtends vrij zicht. Gebruik geen kranten, die plakken namelijk aan de ruit.

Aanvullende tips voor autoruiten zonder ijs

Ook zijn er nog een aantal tips in deze tijd:

  • gebruik geen heet water: hierdoor kan de ruit beschadigen of zelfs springen.
  • probeer je ruitenwissers omhoog te zetten, zodat ze ‘s ochtends niet vastplakken aan je ruit
  • de motor te laten draaien terwijl je aan het krabben bent. Het verbruikt brandstof, maar het heeft ook weinig zin. De gedachte dat de verwarming van je auto meehelpt met het verwarmen van de ruit gaat niet op, omdat die verwarming pas gaat werken als de motor zelf warm is. En tegen de tijd dat je motorblok lekker op temperatuur is, ben je allang klaar met krabben. Aan de andere kant: terwijl de motor draait warmt hij op - en de ventilatie ook. Dat is gemakkelijk als je ergens woont waar je beschut krabt maar waar de ruit dicht slaat zodra je de weg opgaat. Dat wil je ook niet...