Tips voor een schoon auto-interieur en hoe je 't aanpakt

Skoda Octavia iV RS interieur

Behalve een mooie buitenkant moet je ook aandacht besteden aan de binnenkant van je auto. Immers, daar zit je het meeste in. Met een beetje werk krijg je ook het interieur spic en span. Hier vind je tips voor een schoon auto-interieur en hoe je dat aanpakt.

Een schoon auto-interieur is belangrijk, al denk je daar niet gelijk aan. Je ruimt immers rommel, ziektekiemen en bacteriën op en je verhoogt bovendien de inruilwaarde van je auto voor de toekomst. Je vindt hier onze tips voor een schoon auto-interieur en hoe je het aanpakt.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat alle schoonmaak- en onderhoudsbenodigdheden van tevoren binnen handbereik zijn. Dan pak je ze allemaal gemakkelijk en spaar je tijd en energie. Zet het volgende klaar:

  • Stofzuiger
  • Schoonmaakemmer met lauw water
  • Schone microvezeldoeken
  • Spons
  • Ruitenreiniger
  • Kleine borstel of wattenstaafje
  • Keukenpapier of een zeem
  • Lederreiniger, indien nodig
Van onze partner
Ga je het interieur van je auto schoonmaken?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, ontvochtigers en reinigers. Kijk snel!

Ruim het interieur op

Een goed begin is het halve werk. Haal alle afval en voorwerpen uit de auto. Denk ook aan oude parkeerbonnen, klantenpasjes, laadkabeltjes… Leeg zo nodig de prullenbak of de asbak. Wil je katten- of hondenharen verwijderen? Daarvoor hebben we aparte tips bij elkaar gebracht. En voor alcantara bekleding heb je ook een speciale aanpak nodig die we op een pagina hebben beschreven.

Neem de vloermatten onder handen

Nu kun je de vloermatten stofzuigen en schoonmaken. Haal hiervoor de vloermatten uit de auto en leg ze opzij. Gebruik dan de stofzuiger om de ruimte onder de vloermatten te zuigen. Denk eraan om onder de stoelen te stofzuigen. Ook de zijvakken van de deuren of de bekerhouders kun je stofzuigen om grof vuil te verwijderen. Maar pas op dat je rustig beweegt, anders kunnen er snel krassen ontstaan. Je kunt ook de stoffen of lederen stoelen voorzichtig stofzuigen.

Het dashboard schoonmaken

Een zachte microvezeldoek en lauw water zijn vaak voldoende voor het dashboard. Als je hardnekkige vlekken hebt, kun je een milde reiniger gebruiken. Spuit de reiniger op een microvezeldoek en veeg de oppervlakken hiermee gelijkmatig af en laat drogen.

Stuur en ventilatieroosters

Het stuur raak je vaak aan, dus maak het ook regelmatig schoon. Gebruik, afhankelijk van het stuur, een kunststof- of leerreiniger. Voor kleine groeven en spleten kun je een kleine borstel of wattenstaafje gebruiken. Daarmee kun je eenvoudig stof uit de openingen vegen. Een borstel dringt ook door de ventilatieroosters en de spleten rond de radio.

Ramen en spiegels

Denk ook aan het schoonmaken van de spiegels en ramen! Die mogen niet ontbreken bij tips voor een schoon auto-interieur. Veeg eerst de ramen af ​​met een droge microvezeldoek om de eerste laag stof te verwijderen. Verwijder stickers en stickerresten eerst met een schraper of week ze in een oplosmiddel. Spray een glasreiniger op ramen en spiegels, veeg ze af met een microvezeldoek en droog ze vervolgens af met een zeem of keukenpapier. Werk buiten de zon om geen sporen achter te laten.

Leer schoonmaken

Voor lederen stoelen en andere oppervlakken van hetzelfde materiaal kun je een milde lederreiniger op een spons aanbrengen en met cirkelvormige bewegingen inwrijven. Neem het daarna af met een vochtige spons en laat het drogen. Dit is erg belangrijk als je lang plezier wilt hebben van je lederen interieur. Het geheim van de levensduur van leren stoelen is om het materiaal te voeden met een lotion om zijn glans en kleur te behouden. Je kunt bijvoorbeeld leermelk gebruiken, ideaal om het een glanzend en schoon uiterlijk te geven.

Portierbekleding en afdichtingen

Vaak is de portierbekleding aan de bestuurderszijde erg vuil. Krassen en schoensporen zijn gebruikelijk. Begin hier dan ook met grof vuil afnemen met een vochtige microvezeldoek en eventueel een reiniger te gebruiken. Rubberen pakkingen zoals de deurrubbers vragen speciale zorg, omdat ze anders na verloop van tijd kunnen verzwakken. Gebruik hiervoor reinigingsdoekjes voor de deurafdichting of onderhoudslotion. Je kunt ook hertentalg in een tube gebruiken, die je in de apotheek kunt vinden. De pasteuze massa breng je met een spons of droge doek aan en masseer je in het rubber.

Hemelbekleding

Als je vlekken op de hemelbekleding van de auto hebt, verwijder je die met een vlekkenverwijderaar voor stof en bekleding. Dek daarvoor eerst de stoelen af ​​met handdoeken, aangezien je boven je hoofd werkt en een deel van het schoonmaakmiddel eruit kan lekken. Spuit dan het product volgens de gebruiksaanwijzing op de vlekken, laat het even inwerken en veeg het af met een vochtige microvezeldoek.

Weg met de geuren!

Bij tips voor schoon auto-interieur past ook de aanpak voor onaangename geuren. Veel van hen veroorzaak je zelf. Denk daarbij aan etensresten, gemorste drankjes of volle asbakken. Daar moet je ook tussendoor al op letten en zorg dat die je die oorzaken snel opruimt en niet laat liggen. Vaak zijn de nare luchtjes na het schoonmaken al verdwenen. Soms is het echter het airconditioningsysteem dat de geur veroorzaakt. Speciale producten om op de roosters te spuiten kunnen nuttig zijn. Ook kan het zijn dat je de airconditioning, of het interieurfilter, moet (laten) schoonmaken of verwisselen.