Zo kun je doffe of geoxideerde lak goed polijsten

Polijstmachine

Het polijsten van een auto is een effectieve manier om oneffenheden in de carrosserie te corrigeren. Je moet echter de lak goed polijsten om het verwachte resultaat te verkrijgen.

Verf is de coating die de carrosserie van een auto beschermt. Het is ook het element dat het design en de glans van het voertuig benadrukt. Daarom moet die, net als de carrosserie, goed worden onderhouden. Daarbij kun je denken aan een stevige wasbeurt. De lak goed polijsten is een extra stap die je kunt zetten.

Krassen verwijderen

Bij krassen of oxidatie van de lak moet de auto worden gepolijst. In feite bestaat polijsten uit het verwijderen van zichtbare (en onzichtbare) oppervlakkige krassen. Meestal komen ze doordat een doek of spons tijdens het wassen erlangs gaat. Om ze te verwijderen, omvat het polijsten het gebruik van schurende producten en speciale schuimen schijven die ook wel pads worden genoemd. Daarnaast kun je polijsten ook gebruiken om schade veroorzaakt door chemicaliën te herstellen. Let op: je kunt ook andere delen van je auto zoals richtingaanwijzers, koplampen etc. polijsten.

Van onze partner
Ga je je auto wassen?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, shampoo, wax en reinigers. Kijk snel!

Wie kan polijsten?

Over het algemeen wordt aanbevolen om het polijsten van een auto aan een professional over te laten. Het resultaat is altijd beter omdat die over alle benodigde apparatuur beschikt. Hiervoor heeft hij ook training gehad en ervaring opgebouwd. Dat kan vrij prijzig worden, al is dat uiteraard afhankelijk van de tarieven die worden gerekend. Je kunt ook zelf de lak goed polijsten. Daarvoor moet je de juiste gereedschappen hebben.

 • Polijstmachine;
 • Draaischijf;
 • Sponzen of microvezel doeken;
 • Handschoenen;
 • Polijst- of polijstproducten;
 • Rakel en was;
 • Emmer en water.
Van onze partner
Handgereedschap voor auto-onderhoud
Veel polijst- en schoonmaakartikelen vind je bij winparts.nl. Net als andere onderdelen voor je auto!

Wat zijn de stappen om een ​​auto te polijsten?

Het polijsten van een auto is relatief eenvoudig, maar kan een intensieve klus zijn. Daarvoor moet je deze stappen volgen:

 1. Shamponeren van de carrosserie. Deze stap moet je met de hand doen. Automatische wasstraten moet je hiervoor vermijden. Ze kunnen inderdaad meer krassen veroorzaken. Tijdens deze fase moet elke beweging even zacht zijn om de lak niet te beschadigen.
 2. Goed schoonmaken van de auto om alle onzuiverheden te verwijderen. Daaronder valt ook het verwijderen van de sporen van roest en andere vormen van oxidatie.
 3. Het daadwerkelijke polijsten. De polijstmachine zal krassen verwijderen en onvolkomenheden corrigeren. Aan het einde van de behandeling is de lak weer als nieuw. Het wordt weer glanzend.
 4. Na het polijsten moet je de auto in de was zetten. Dit is belangrijk om de levensduur van de lak van je auto te verzekeren. Met de beschermende wax krijg je ook een glanseffect over de lak.