Hoe vervang je een ruitenwisser zelf?

Ruitenwisser (foto: Charlie Deets)

Een ruitenwisser is bijna een vanzelfsprekendheid maar hij heeft veel te verduren: sneeuw, vorst, bladeren en mogelijk stof en zand… en slijt dus. Hoe vervang je een ruitenwisser zelf als je dat tussen beurten door moet doen of niet bij een garage wil laten doen?

Je kunt eenvoudig nagaan of een ruitenwisser versleten is. Daarover vind je een artikel over de zelfcheck. Als hij dan toch versleten is, hoe vervang je een ruitenwisser zelf? Het is in principe eenvoudig. De manier van werken is hetzelfde voor de voorruit als voor de achterruitwisser als die er is.

Ruitenwisser losmaken

De oude ruitenwisser moet je eerst losmaken. Dat doe je door de ruitenwisserarm op te tillen. Daarna kantel je de wisser ten opzichte van de arm, zodat je met het clipje los kunt klikken dat voor de vergrendeling zorgt. Dan schuif je eenvoudig de ruitenwisser los van de arm.

Nieuwere ruitenwissers zijn helemaal van rubber. De oudere typen hebben een metalen houder met een aandrukmechanisme. Let er bij het kantelen van de laatste soort ruitenwisser wel op dat het metaal niet op de ruit krast. Dat kan gebeuren als het wisserblad is ingescheurd en is losgelaten.

Ruitenwisser bevestigen

Je hebt een nieuw ruitenwisserblad. Let bij het kopen ervan wel op dat deze per type auto verschillen, zorg dus voor de juiste typen. Het bevestigen van de nieuwe ruitenwisser gebeurt precies in de omgekeerde volgorde als het losmaken ervan. Je schuift het wisserblad dus op de ruitenwisserarm, klikt de vergrendeling vast en kantelt de wisser in de goede positie. Dan plaats je de ruitenwisserarm mét het nieuwe wisserblad weer op de ruit. Doe dat rustig en laat de ruitenwisser niet op de ruit vallen. 

Tips voor langer leven voor de ruitenwisser

Een ruitenwisser gaat een hele tijd mee, maar je kunt het leven van de ruitenwissers gemakkelijk verlengen. Belangrijk daarbij is de ruitenwissers schoon te houden. Dat doe je door water met een sopje van groene zeep of witte azijn te maken en dat met een zachte doek over de ruitenwisser te halen. Als je bij een carwash bent geweest, kan het zijn dat je dit zelf moet doen. Bij veel autowasserijen wordt namelijk een plastic hoesje over de ruitenwissers geschoven als bescherming. En daar worden de ruitenwissers niet schoon van.

In het verlengde hiervan: gebruik voldoende ruitenwisservloeistof als je de ruit onderweg tijdens een rit wil schoonmaken. En laat ze niet te veel over een droge ruit werken. Dan hoor je ze vaak al schuren en ze slijten harder. Al vervang je een ruitenwisser van tijd tot tijd gemakkelijk zelf, je wilt het niet té vaak doen!

Let vervolgens op bladeren op de ruit. Haal die weg voordat je gaat rijden. Sneeuwt het? Maak dan de ruit schoon, omdat de druk van de sneeuw te zwaar kan worden. Dat zorgt voor extra slijtage. En als het vriest, zorg er dan ook voor dat de ruit ijsvrij is en je de ruitenwissers hebt losgemaakt. Als ze zijn bevroren, kun je in een extreem geval de ruitenwissers beschadigen en zelfs de ruitenwissermotor laten doorbranden.