Dit moet je doen als je verkeerde brandstof hebt getankt

Brandstof benzinepomp (foto ANP)

Je weet meestal wel welke brandstof er in je auto moet, maar zeker als je auto’s hebt met andere brandstoffen zou je je kunnen vergissen. AutoWeek zoekt uit wat je moet doen als je verkeerde brandstof hebt getankt.

Bij het tanken word je er meestal aan herinnerd om de goede brandstof in de tank te doen. De vulpistolen zijn namelijk verschillend. Je stopt voor de loodvrije benzine namelijk een smallere uitvoering in de tank dan voor bijvoorbeeld super 98 of diesel. Je hebt dus weinig kans op een vergissing omdat je dat snel merkt. De meeste mensen die verkeerde brandstof tanken hebben benzine in plaats van diesel getankt. Per jaar overkomt het ongeveer 9.500 mensen.

Van onze partner
Goedkoper tanken aan de pomp?
Met UnitedConsumers kun je met korting tanken! Vraag nu de tankkaart aan

Wegenwacht bellen als je verkeerde brandstof hebt getankt

Eigenlijk verdient het aanbeveling om de wegenwacht of een andere pechhulpdienst te bellen. Zij kunnen de tank leegmaken. De brandstof wordt afgevoerd en gerecycled. Soms moeten ze ook leidingen schoonmaken of ontluchten. Ook moet de elektronica van de auto worden gereset, omdat de tank eerst gevuld was, daarna leeg en weer gevuld. Daarna moet je natuurlijk ook de goede brandstof in de tank stoppen. Wat gebeurt er als je de verkeerde brandstof hebt getankt?

  • Benzine (Euro 95 E10 of E5) in diesel (B7): de dieselbrandstof heeft ook een smerende werking. Met benzine mis je dat en voor je motor kan dat grote gevolgen hebben. Als je het in de gaten hebt, start de motor niet omdat dan ook de brandstofpomp al gaat werken. De tank moet worden leeggehaald en het brandstofsysteem moet worden gereinigd. Ook wordt een nieuw brandstoffilter geplaatst.
  • Diesel in benzine: als je weinig hebt getankt, dan hoef je het alleen maar te verdunnen door benzine te tanken en ook later iets eerder tanken om de diesel verder te verdunnen. Als je veel hebt getankt, dan moet je wel de tank leeg laten maken. Heb je de motor al gestart en je hebt veel diesel getankt, weet dan dat diesel dikker is en minder goed verbrandt. Daardoor kan het zijn dat bijvoorbeeld ook de bougies moeten worden vervangen als die dicht zitten door de stroperiger diesel. Na een of twee keer tanken zal de motor weer lopen zoals je gewend bent.
  • Ethanol (E85) in benzine: als je geen bi-fuel auto hebt, dan moet je ook hier de auto niet starten en een pechhulpdienst bellen. Die zal in de meeste gevallen de tank leeg laten halen. Ook moeten mogelijk onderdelen worden gereinigd. Deze brandstof bestaat namelijk voor 85 procent uit ethanol en dat kan onderdelen aantasten. In Nederland zijn maar 14 stations waar je deze vergissing kunt maken, maar in bijvoorbeeld Frankrijk is deze brandstof gangbaarder voor auto’s. Een auto die geschikt is voor ethanol kan overigens zonder problemen op gewone benzine lopen.
Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Dure vergissing

Je ziet dat dit alles bij elkaar een dure vergissing kan zijn. De kosten voor de brandstof die je hebt getankt en die wordt afgevoerd zijn een deel. Daarnaast moet je de pechhulpdienst betalen, de nieuwe brandstof en de kosten van het werk dat wordt gedaan. Soms dekt de verzekering het of is het inbegrepen bij een pechhulpverzekering. Daarvoor moet je dan de voorwaarden checken. Maar: voorkomen is beter dan genezen.