Zo ben je roest een stap voor

Roest

Als je niet wilt vertrouwen op de antiroestbehandeling van de fabrikanten die vaak ernstig te wensen overlaat, kun je je auto naderhand laten behandelen. Ook kun je het een en ander zelf doen om roest een stap voor te zijn. 

‘Roestproblemen’, het staat maar al te vaak op de checklist van apk-keurmeesters. In veel gevallen gaat het om cosmetische roest. Die zorgt er weliswaar niet voor dat de constructie van de auto wordt aangetast, maar het oxidatieproces zet zich voort en breidt zich verder uit. En als roest eenmaal vat krijgt op dragende delen, dan komt de veiligheid in het geding. Roestige plekken kun je weliswaar laten herstellen, maar dat is een arbeidsintensieve en dus prijzige grap. Zorg er dus voor roest een stap voor te zijn. 

Startpunt: antiroestbehandeling

Een goede antiroestbehandeling is een slimmere optie. Vooral bij modellen die als roestgevoelig te boek staan is het slim om de probleemplekken goed te behandelen. De verzegeling van holle ruimtes en behandelingen van de onderzijde zijn een investering, maar met name als je veel rijdt in de winter wel een aanrader. Onze tip: investeer in een verzegeling van holle ruimtes bij de profs. Met name als je een auto bezit die roestgevoelig is. Helaas is roest in 2019 nog altijd een thema.

De motorkap

Kenmerkend voor auto’s van veelrijders als vertegenwoordigers en servicemonteurs: door de vele kilometers op de snelweg wordt de lak op de voorzijde van de auto beschadigd door steenslag.

Het probleem: als de lak tot het metaal is afgebladderd, slaat de roestduivel onherroepelijk toe. Als de roest niet wordt behandeld, zet hij onder de laklaag zijn verwoestende werking voort. 

De oplossing: verwijder de roest, smeer de beschadigde plek dicht met een lakstift. Heftige steenslagschades worden met de slijptol onderhanden genomen, waarna de motorkap gedeeltelijk of helemaal wordt gespoten.

Van onze partner
Lakstiften in veel kleuren beschikbaar
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste lak voor je auto bestellen met de kleur die je bij het VIN-nummer van de auto kunt vinden.

De remmen

De remzadels, de trommels, de schijven en de leidingen worden continu blootgesteld aan water en vuil, zodoende kunnen ze gemakkelijk gaan roesten. Vooral auto’s van mensen die weinig rijden lopen gevaar.

Het probleem: bij sterke corrosie kennen de apk-keurmeesters geen genade. Slechte vertragingswaarden zorgen voor een laag veiligheidsniveau.

De oplossing: remschijven vertonen al na zeer korte tijd vliegroest. Na een paar keer remmen verdwijnt dat weer. Sterk verroeste componenten van het remsysteem moeten echter door een vakman te worden vervangen.

De onderkant

Moderne auto’s zouden af fabriek aan de onderzijde van een effectieve bescherming tegen steenslag voorzien moeten zijn. Een duurelastische beschermingslaag zorgt er over het algemeen voor dat de bodemplaat niet verroest.

Het probleem: kunststof bekledingen en afdekkingen vormen in geval van een slechte constructie onzichtbare roestnesten. Ook bevestigingen van de montagebanden laten onbeschermde stukken metaal achter.

De oplossing: lastig, omdat veelal onderdelen zoals de veerpoten gedemonteerd moeten worden. Bij de professionele nabehandeling worden kale stukken metaal verzegeld en vervolgens geconserveerd met een PVC-basis. Daarmee blijf je roest een stap voor.

Van onze partner
Producten om roest op te lossen nodig?
Je hebt bij bol.com een ruime keus van onder andere roestoplossers en veel meer onderhoudsproducten voor de auto!

De assen

Het onderstel bestaat uit massieve onderdelen die over het algemeen niet doorroesten. Door corrosie op de ophanging en de overgangen kunnen op de lange termijn echter problemen ontstaan die ook bij de apk-keuring roe(s)t in het eten kunnen gooien.

Het probleem: complexe asconstructies zoals een multilink achteras zijn vaak voorzien van een te dunne laklaag. Roest op de assen kan ook zijn uitwerking hebben op de bevestigingen van de asmanchetten. 

De oplossing: roest op de assen is een serieus probleem. Laat corrosie op een hefbrug verwijderen en behandel de plek met een roestomvormer. 

Het schuifdak

Zonnedaken met een hef- of een schuifwerking leiden vaak tot ergernis als ze rond het frame roesten. En dat is vaak het geval, vooral bij achteraf gemonteerde daken.

Het probleem: in de afdichtingslijsten van schuifdaken verzamelt zich vuil en vocht. Bovendien kan het openen en sluiten op den duur voor afbladderende lak zorgen – ideale omstandigheden voor vocht.

De oplossing: laat de omlijsting van het schuifdak regelmatig controleren en reinigen. Behandel de rubberdelen met talkpoeder. Laat ingescheurde en poreuze afdichtlijsten vervangen.

De raamomlijsting

Bij veel modellen, vooral oudere modellen, een groot probleem. De roest steekt in de vorm van kleine blaasjes de kop, de lak bladdert af. 

Het probleem: water kruipt onder sier- en afdeklijsten en tast het dunne staal aan. Als de blaasjes zichtbaar worden, is het carrosserie-oppervlak meestal al behoorlijk aangetast. 

De oplossing: slijp kleine roestblaasjes en puntroest weg en verzegel ze met een lakstift. Als de roestduivel flink heeft huisgehouden, helpt alleen vervanging door nieuwe metaaldelen. Dat is bij normale occasions niet de moeite waard, alleen bij youngtimers en oldtimers kan het lonend zijn.

De randen van wielkasten en portieren

De onderzijde van portieren en wielkasten zijn klassieke roestplekken. Corrosie breidt zich snel uit vanaf deze plekken. Zorg er snel bij te zijn en zo roest een stap voor te blijven.

Het probleem: uiteenlopende stukken metaal liggen hier over elkaar. Als de afdichting slecht is, dringt water in de naden. Wielkasten roesten meestal van binnen en van buiten, omdat ook hier meerdere stukken metaal samenkomen.

De oplossing: roest op de portierranden is op de lange termijn bijna niet tegen te gaan. Bij flinke roestvorming is het raadzaam de hele deur te laten vervangen. Voor wielkasten zijn er passende stukken metaal beschikbaar, die vakmensen erin kunnen lassen.

Van doe-het-zelven tot de prof: drie antiroest-tips om roest een stap voor te zijn

  • Doe-het-zelf lakreparatie: Kleine lakbeschadigingen kun je ook zelf verhelpen met een lakstift uit de accessoirehandel. Kosten: ongeveer € 15. Tijdsduur: een minuut of tien.
  • Smart repair-krassen: Kleine beschadigingen kunnen met deze methode ook snel worden verholpen in de werkplaats. Kosten: vanaf € 100. Tijdsduur: twee tot drie uur.
  • Verzegeling van holle ruimtes door de prof: Omvangrijke antiroestbehandeling bij de specialist met wax waarmee de carrosserie van binnenuit wordt beschermd. Kosten: circa € 500-1.500. Tijdsduur: een dag.

Met deze middelen werkt de prof

  • Deze antiroestmiddelen worden vaak in werkplaatsen gebruikt: Corrosiebeschermingsvetten voor de holle ruimtes in carrosserieën. 
  • Beschermende wax voor de onderkant. 
  • Roestbeschermingsmiddel stopt de corrosie. 

Ook gebruiken de profs roestomvormer, die door een chemische reactie roest omzet in stabiele ijzerverbindingen.