Tips om alcantara bekleding mooi te houden

BMW X2 Achterbank alcantara hexagon

Alcantara is een mooie stof, die met wat onderhoud lang mooi kan blijven. We geven tips om de alcantara bekleding in je auto schoon te maken en mooi te houden.

Net als suède is alcantara een stof die een fluweelzachte en warme uitstraling aan je interieur geeft en tegelijkertijd een vleugje luxe en sportiviteit geeft. Je ziet het veel in Italiaanse en Franse auto’s. In tegenstelling tot suède, dat een natuurlijk omgeslagen leer is, is alcantara een synthetische vezel. Deze is gemaakt van een mengsel van polyester en polyurethaan, waardoor het materiaal duurzamer is.

Voorzichtig behandelen bij vlekken

Net als elk ander materiaal in je auto moet je echter voorzichtig zijn bij het onderhoud van alcantara om het materiaal niet te beschadigen. Allereerst is het belangrijk om het interieur en je stoelen te stofzuigen. Daarmee verwijder je alle stof, zandkorrels en andere onzuiverheden die je stoelen zouden kunnen beschadigen. Wil je het grondig doen, dan kun je natuurlijk naar een wasstraat gaan.

Gebruik dan een zachte reiniger specifiek voor alcantara of een alkalivrije (zonder zeep) vetverwijderaar en een zachte borstel. Borstel vervolgens het te reinigen gebied lichtjes. Dan gaat het product schuimen, waardoor het vuil in beweging komt en naar de oppervlakte wordt gebracht. Laat het product echter niet opdrogen op de stoelen!

Gebruik ten slotte een schone microvezeldoek om je stoelen schoon te maken en verwijder overtollig reinigingsmiddel en vuil. Druk daarbij niet te hard om het kostbare materiaal niet te beschadigen. 

Regelmatig onderhoud alcantara bekleding

Voor routineonderhoud aan licht vervuilde stoelen kun je ook een ​​eenvoudige vochtige microvezel gebruiken. Laat tot slot je ramen een paar minuten open staan. Het restvocht verdampt dan op natuurlijke wijze door de ventilatie.

Het is goed om alcantara bekleding bij elke wasbeurt even te stofzuigen. Dan blijft de stof netjes. Je voorkomt dan ook dat je na langere tijd met (of op…) de vlekken zit.

Het kan ook geen kwaad om eenmaal per jaar de alcantara stof voorzichtig af te stoffen. Daarna maak je een zachte doek of een spons vochtig in schoon water. Wringt die grondig uit en laat die over het hele alcantara-materiaal gaan. Zorg er daarbij voor dat het niet te nat wordt. Dit kun je herhalen. Laat het materiaal vervolgens een nacht drogen en borstel dat dan voorzichtig met een zachte borstel.

Blijf je last hebben van katten- en hondenharen op je mooie bekleding? Daarvoor hebben we aparte tips verzameld.