Hoe lang gaat motorolie mee in je auto?

Oliepeil

Het is bekend dat je de olie in de motor regelmatig moet vervangen. Dat gebeurt meestal bij een kleine beurt. Maar hoe lang gaat motorolie eigenlijk mee?

Het is belangrijk om de motorolie van een auto met een verbrandingsmotor regelmatig te vervangen. Een elektrische auto heeft geen motorolie. Wanneer dat precies moet gebeuren staat in het instructieboekje - anders staat het vermeld in het onderhoudsboekje. Het varieert dus per auto hoe lang motorolie mee gaat.

Functie motorolie

Motorolie is erg belangrijk voor de auto. Het zorgt voor een film tussen de bewegende metalen delen. Dus zonder olie loopt een motor vast. Door het bewegen zie je wel dat de olie ook verontreinigingen meeneemt en afvoert. Dat wordt weliswaar door het oliefilter opgevangen maar in de loop van de tijd zie je wel dat de motorolie donkerder wordt. Daarnaast krijgt de olie te maken met hoge temperaturen in de motor. Daardoor kan de olie na verloop van tijd oxideren en daardoor van structuur veranderen. Het is ervoor ontwikkeld maar langzaam maar zeker gebeurt het wel. En de olie wordt daar niet beter van. Daarom moet de olie met regelmaat worden vervangen. Het zorgt ervoor dat de motor minder slijt en daardoor langer meegaat.

Hoe lang gaat motorolie mee?

Dan komen we terug bij de vraag die we hier bespreken. En het zal duidelijk zijn, dat dit verschil enkele variaties heeft. Zo zullen motoren van klassieke auto’s meer vervuilen. Die olie zul je vaker moeten vervangen, bijvoorbeeld een keer in de 5000 kilometer of een keer per jaar.

Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km. Dat is dan een speciale motorolie die ontwikkeld is om langer mee te gaan.

Minstens een keer per jaar

Rijd je weinig met de auto, dan gaat meestal een jaar mee. Ook als de auto stilstaat veroudert hij. Bijvoorbeeld door invloeden van vocht maar ook door andere natuurlijke invloeden.

Denk ook aan remolie

Bij een elektrische auto heb je geen motor en daarmee ook geen motorolie nodig. Maar die heeft wel andere vloeistoffen die aandacht mogen hebben. Bijvoorbeeld de ruitenwisservloeistof en remvloeistof of remolie. Die moet ook regelmatig worden nagekeken, aangevuld of vervangen.

Van onze partner
Heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig?
Bij Bosch Car Service autobedrijven vind je goed opgeleide monteurs, die werken met de beste onderdelen en apparatuur. Je auto is dus in goede handen! Maak nu een afspraak