Wat is Blue One en kan ik het gebruiken als Euro 95?

Auto bij benzinestation Haan Euro95 Blue One Diesel

Wie langs verschillende tankstations rijdt komt wellicht de benzine Blue One tegen. Waarschijnlijk vraag je je dan af: wat is Blue One en kun je het gebruiken als gewone benzine? Is je auto er geschikt voor?

De vraag is zeker terecht om te stellen. Immers, Blue One is vaak een of een paar centen per liter goedkoper dan de reguliere Euro 95. Wat maakt Blue One verschillend van E10?

Bio-ethanol bijgemengd

De brandstofsoort Blue One is een redelijk oude bekende. Sinds eind 2012 werd door benzinemaatschappij Argos aan deze benzine, die in principe gelijkwaardig was met Euro95, tot 15% ‘natte’ bio-ethanol toegevoegd. Dit is bio-ethanol met vier tot vijf procent restwater. Als je dit zou tanken, dan hoef je geen problemen met corrosie te verwachten. Het water blijft namelijk verbonden aan het benzine-ethanol mengsel. Door deze bijmenging viel deze brandstof in een lagere belastingcategorie en daarom was hij goedkoper. Daarnaast is de productie van natte ethanol goedkoper doordat de water bestanddelen niet hoeven te worden verwijderd. Dat is een energie-vergend proces.

Wettelijke verplichting E10 benzines

Het recept voor Blue One 95 is in januari 2015 veranderd. Sinds dat moment wordt 10% ethanol toegevoegd in plaats van 15% omdat de effecten voor motoren en pakkingen op langere termijn niet duidelijk waren. Het verschil met Euro95 werd daardoor kleiner. Een aantal benzinestations, waaronder Argos, is dan ook gestopt met de verkoop ervan. Blue One 95 bestaat nog wel uit een bio-ethanol maar het percentage is inmiddels gedaald van 15% natte bio-ethanol naar 10% droge bio-ethanol.

Blue One in dagelijks gebruik

De vraag ‘wat betekent Blue One voor je’ is hiermee wel beantwoord. De brandstof heeft tegenwoordig dezelfde karakteristieken als reguliere E10/Euro95 brandstof. Je kunt het dus in iedere auto tanken die ook geschikt is voor E10. Echter, als je motor niet geschikt is voor E10, dan moet je uitkijken. Maar dat moet je met E10 ook al.

Er waren vroeger berichten dat je met Blue One zuiniger kon rijden. De ervaringen daarmee zijn wisselend. Denk je dat het zo is? Probeer dan een paar keer te tanken met Blue One 95 en een paar keer met E10. Dan kun je het verschil zelf ervaren.