Verrassende autowas do’s en don’ts

Auto wassen autowassen Taycan Foto Brad Starkey Unsplash

Over autowassen is al veel geschreven. Je houdt de auto mooi en daarmee de waarde op peil. We geven verrassende autowas do’s en don’ts voor als je het met de hand wil doen.

Hier zijn een aantal autowas do's en don'ts om die helpen het verschil te maken.

Gebruik goede microvezeldoeken

Oude T-shirts en gescheurde handdoeken zijn gemakkelijk te vinden. Microvezeldoeken zijn zachter en beter voor de lak van je auto. Voor een zachtere wasbeurt, probeer een microvezel chenille noodle want. Om je auto te drogen kun je beter een ​​zachte microvezeldoek of een wafeldoek te gebruiken. Gebruik voor een snelle, streeploze afwerking twee wafeldoeken. Veeg zoveel mogelijk glasreiniger weg met de eerste doek. Dan wrijf je de laatste druppels of strepen weg met de tweede.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!.

Gebruik twee emmers

Een andere manier om de lak van je auto er langer onberispelijk uit te laten zien: vermijd herhaaldelijk wrijven met vuil en zand of modder wanneer je hem wast. Probeer de methode met twee emmers: vul de ene emmer met zeepsop en de andere met alleen water. Maak eerst je washandschoen nat. Nadat je je auto hebt opgeschuimd, dompel je de handschoen in de spoelemmer. Zo verwijder je het vuil voordat je hem weer inzeept. Zorg dat je in de emmers een grid guard hebt. Die voorkomt dat het vuil in het sop en water blijft hangen.

Werk met rechtlijnige bewegingen

Beweeg voor elke stap in het autowasproces je handschoen of doek in rechte lijnen of een Z-patroon. Als je in cirkels veegt en poetst krijg je gemakkelijker heel fijne krasjes op de lak. Een onbedoelde kras in een rechte lijn is gemakkelijker bij te werken.

Van onze partner
Ga je je auto wassen?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, shampoo, wax en reinigers. Kijk snel!

Borstel en stofzuig de vloermatten

Je stofzuiger kan niet al het vuil of hondenhaar opvangen dat op het tapijt van je interieur zit. Neem eerst een harde borstel om stof en aangekoekte modder los te maken. Dat werkt beter dan de meeste stofzuigers. Tip: doe dat natuurlijk wel buiten de auto, mogelijk op een korte afstand ervan.

Maak je stoelen schoon en bescherm ze

Zelfs het in- en uitstappen van de auto zal uiteindelijk leiden tot scheuren in lederen bekleding als je hem niet regelmatig conditioneert. Afhankelijk van hoeveel tijd je auto in de zon doorbrengt, moet je de lederen stoelen elke maand tot elke zes maanden reinigen. Maak ze dan ook vochtig met een leerconditioner. Breng bij stoffen stoelen regelmatig een vochtwerende coating aan. Als er dan een keer iets wordt gemorst, is het gemakkelijker op te vegen omdat de vloeistof niet doordringt. Om vlekken aan te pakken, spuit je een niet-schuimende allesreiniger rechtstreeks op de stoel. Dan schrob je met een borstel van paardenhaar en dep je vervolgens met een microvezeldoek om te drogen.

Draag autovriendelijke kleding als je ‘m wast

Hoodies met ritssluiting, gespen en armbanden: ze kunnen je lak beschadigen. Overweeg voordat je begint wat je aan hebt. Investeer in een microvezel schort om te dragen tijdens dit karwei. Hoewel het misschien overdreven lijkt om een speciale ​​autowas-outfit aan te trekken. Bedenk dat zelfs knopen krassen kunnen geven!