Dit moet je doen als je ruitenwissers niet werken

Ruitenwisser met bladeren - Ronald Smeets via Unsplash

Een wisser die kapot gaat of kapot gaat, het kan gebeuren. Tijdens een bui is dat erg vervelend! Maar pas op dat je de politie niet tegenkomt. Wat kost het als je ruitenwissers niet werken en wat kun je het beste doen?

Een auto hebben heeft soms ook nadelen. En de meeste nadelige gebeurtenissen komen onverwacht. Bijvoorbeeld als ruitenwissers niet werken als het hard regent, of die we per ongeluk kapot laten gaan.

Winter: ruitenwissers uit bij bevroren ruiten

Dit laatste gebeurt vooral in de winter, omdat sommige mensen ze activeren om sneeuw te verwijderen of de voorruit te ontdooien. Dat gaat vrij eenvoudig als je de ruitenwissers op ‘automatisch’ hebt staan. Zodra je het contact aanzet, gaan ze dan vaak aan de slag. Tenminste, proberen dat. Het lijkt gemakkelijk maar je loopt het risico de ruitenwissermotor te beschadigen of de wisserbladen te breken als de ruitenwissers bevroren zijn. Maar als de schade is aangericht, kun je dan nog een stukje rijden met ruitenwissers die niet werken? En een tip: in de winter bij ijs en sneeuw de ruitenwissers uit zetten.

Van onze partner
Ook voor ruitenwissers en ruitenwisservloeistof
Veel auto-onderdelen vind je bij winparts.nl!

Een stevige boete als je ruitenwissers niet werken

Helaas is het antwoord nee, en de regels zijn hierover heel duidelijk. Je moet deugdelijke ruitenwissers hebben. Heb je die niet, dan kun je een boete verwachten van €160.

Rijden met defecte ruitenwissers is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar ook voor anderen. Je hebt vast wel een keer meegemaakt dat je vergeten bent de ruitenwissers aan te zetten of te lui geweest om de intervalstand iets sneller te zetten. Je ziet al snel erg weinig. Trouwens, ook als je ruitensproeier niet werkt, kun je een boete van €160 verwachten.

Probleem ruitenwissers oplossen

Overkomt het je dat de ruitenwissers niet werken? Dan kun je het beste de auto aan de kant zetten en je rit uitstellen tot het slechte weer ophoudt. Je moet afhankelijk van het probleem de ruitenwisserbladen vervangen (dat kan bij de garage maar je kunt dat ook zelf redelijk gemakkelijk doen). En als de ruitenwissermotor kapot is, dan moet je die zonder meer laten vervangen.