Zo gaan schokdempers het langste mee

Schokdempers Jeep Liberty - Creative Commons Wikimedia

Schokdempers dienen om de auto te stabiliseren bij oneffenheden in de weg. Daarom  spelen ze een belangrijke rol bij de veiligheid van een auto. We vertellen je hier hoe je kunt zorgen dat je schokdempers het langste meegaan.

Schokdempers zijn vooral belangrijk omdat ze de bewegingen van de veren afremmen en de banden in contact houden met de grond. Daarover geeft AutoWeek-redacteur Cornelis Kit in een video over de werking duidelijke uitleg. Ze geven je auto een betere wegligging en een kortere remweg. Net als veel andere onderdelen van de auto worden ze als slijtage-delen beschouwd: ze hebben een beperkte levensduur. Het vervangen kost je toch zeker enkele honderden euro’s, zeker als je het door een professional laat doen. Maar bij normaal gebruik van de auto hoef je dat niet te gauw te doen.

Van onze partner
Een adres voor schokdempers en veren
Winparts.nl heeft een ruime keuze schokdempers en veren. Ook verlagingsveren en verlagingssets. Je bestelt het gemakkelijk online.

Rijd rustig, blijf gezond

Zoals gewoonlijk kom je ver door je rijdier te sparen. Dit gezegde geldt zeker ook voor de schokdempers, die zullen je bedanken als je verkeersdrempels niet met volle snelheid neemt of het op een hobbelige weg gewoon rustig aan doet. Probeer dus ook kuilen in de weg te vermijden die genadeloos voor de schokdempers zijn. Een andere bron van slijtage is het gewicht van de auto: hoe zwaarder, hoe meer de schokdempers eronder lijden. Het overladen van een voertuig, bijvoorbeeld op weg naar vakantie, vergroot de slijtage.

Een beetje aandacht voor de schokdempers…

Nogmaals, net als bij andere mechanische onderdelen van de auto zorgt regelmatig onderhoud van je schokdempers dat ze langer meegaan. Daarom is het beter om ze jaarlijks of elke 20.000 km te laten controleren. Vaak gebeurt dat ook tijdens een onderhoudsinspectie. Je kunt met deze tips een zelfcheck van de schokdempers doen. Dan kun je een ​​mogelijk lek of iets anders dat de goede werking zou kunnen verstoren, opsporen. Door auto te rijden heb je niet per se het gevoel dat er een probleem is op dit niveau. Ook omdat de slijtage erg langzaam gaat en dus geleidelijk. Een ritje met nieuwe schokbrekers zal je echter snel bewust maken van de verbetering die is aangebracht!