Zelfcheck: hoe kun je de schokdempers controleren?

Zelfcheck -  schokdempers

De belangrijkste functie van de schokdempers is om de wielen van je auto tegen het wegdek te houden. Hobbels in het wegdek worden door de schokdemper opgevangen en geneutraliseerd.

Het opvangen van hobbels door de schokdempers voorkomt dat de auto gaat stuiteren en zorgt ervoor dat de remmen optimaal werken. Daarnaast presteren de banden optimaal bij goed werkende schokdempers. Die zullen ook minder snel slijten. Er is dus een duidelijke samenhang tussen deze onderdelen. Die functie wordt vaak onderschat.

Wist je dat?

Versleten schokdempers hebben enorm veel invloed op je veiligheid en die van anderen. Hierboven zie je een aantal voorbeelden.

Controleer zelf de staat van je schokdempers

  • Heb je moeite om je auto in een rechte lijn te houden bij zijwind?
  • Heeft je auto bij het remmen de neiging om te duiken?
  • Gaat je auto stuiteren wanneer je op een oneffen wegdek rijdt?
  • Moet je bij het uitrijden van een bocht bijsturen om je auto weer in een rechte lijn te krijgen?
  • Merk je onregelmatige slijtage van je banden op?
  • Zijn er slijtageplekken op het loopvlak?
  • Als je op een hoek van de auto drukt, blijft de auto dan vaker dan een keer in- en uitveren?

Heb je op de bovenstaande vragen minstens tweemaal ‘ja’ geantwoord? Dan is het verstandig om je schokdempers te laten vervangen.

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, accu’s, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

Vaak doorrijden met versleten schokdempers

Doordat ze langzaam slijten, zie je dat veel mensen te lang doorrijden met versleten schokdempers. Je moet ze controleren als de auto te stug aanvoelt, of juist te lichtvoetig. Het beste is een regelmatige controle, bijvoorbeeld om de 20.000 km. Tijdens een grote onderhoudsbeurt van de auto vormen de schokdempers ook een onderdeel die worden nagekeken. Je kunt vaak zelf al enigszins zien of ze 'in de gevarenzone' zitten. Bijvoorbeeld door sporen van olielekkage of uitgedroogde rubbers. Als je die ziet, dan moet je zeker aan extra controle of vervanging denken.