Wanneer verbruikt je auto veel olie?

Oliepeil

De olie in je auto is essentieel. Daarom is het belangrijk om regelmatig de olie te peilen en zo nodig bij te vullen. Wanneer verbruikt je auto veel olie? Wanneer moet je ernaar laten kijken?

De olie in de motor zorgt ervoor dat alle bewegende delen in de krachtbron soepel blijven bewegen. Sterker nog: olie smeert niet alleen, het beschermt, reinigt en koelt. De olie zit meestal in het carter onder de motor en wordt als de motor draait rondgepompt. Heb je te weinig olie, dan kan dat leiden tot schade aan de motor. Peil de olie daarom regelmatig en vul het bij als het nodig is. Wanneer verbruikt je auto veel olie en moet je veel olie bijvullen? Wat is het moment dat er een probleem kan zijn?

Vuistregel: tussen beurten niet bij hoeven vullen

Als je een auto hebt die je normaal gebruikt, regelmatig langere ritten maakt en ook op de snelweg komt, dan moet je ervan uit kunnen gaan dat je tussen de beurten van de auto niet hoeft bij te vullen. Je moet natuurlijk wel van tijd tot tijd even het niveau peilen maar daar moet het normaal genomen bij blijven.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je toch toch een enkele keer een beetje olie moet bijvullen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Als je echter meerdere keren tussen twee beurten olie in de motor moet doen, dan verbruikt je auto veel olie en zul je moeten kijken naar een oorzaak.

Van onze partner
Heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig?
Bij Bosch Car Service autobedrijven vind je goed opgeleide monteurs, die werken met de beste onderdelen en apparatuur. Je auto is dus in goede handen! Maak nu een afspraak

Rijpatroon invloed op olieverbruik

Het gebruik van je auto heeft invloed op je olieverbruik. Als je de auto weinig gebruikt of vooral op korte stukjes, dan kan er vocht in de olie komen die ervoor zorgt dat je het meer gaat verbruiken. Rijd je langere stukken waarbij de motor op temperatuur komt, dan verdampt dit vocht sneller. Dat zorgt er dan meteen voor dat de kwaliteit van de olie beter blijft. Als je met een koude motor snel wegrijdt of vaak hoog in de toeren rijdt, dan is de olie nog niet voldoende in de motor gekomen en slijt deze harder. Op den duur zorgt dat ervoor dat je veel olie verbruikt.

Meest voorkomende oorzaak: lekkage

Je moet echter vooral rekening houden met een lekkage als je regelmatig olie moet bijvullen. Kijk in de motor, of onder de auto, of je sporen ziet van gelekte olie. Het kan ook een pakking zijn die lekt of zelfs kapot is gegaan. Soms is het lek moeilijk te vinden. Dan zul je toch langs de garage moeten om ernaar te laten kijken. 

Een andere oorzaak van een hoog olieverbruik kun je zoeken bij de zuigerveren. Als deze hun werk niet goed doen, dan blijft er olie achter in de verbrandingskamers van de motor en die verbrandt. En verdwijnt dus zonder dat je er verder erg in hebt. Cornelis Kit geeft in de video bij dit artikel achtergronden van de zuigerveren.

Video