Auto met de hand wassen of door de wasstraat gaan?

Autowasstraat - wasstraat - carwash - auto wassen

Het is een discussie die aan twee kanten felle voorstanders heeft: de auto met de hand wassen of door de wasstraat gaan? Over allebei de methoden valt iets te zeggen. Doe je voordeel met deze tips!

De eerste vraag is wat beter is. Waarom zou je je auto met de hand te wassen of door de wasstraat gaan? Je auto met de hand wassen geeft je een goed gevoel voor de reiniging voor je auto. Je kunt namelijk bij alle plaatsen komen, dus ook hoekjes en gaatjes waar anders vuil gemakkelijk blijft zitten. Die roestgevoelige plaatsen kun je dan beter schoonmaken. Bovendien ben je dicht bij de auto bezig dus je ziet ook kleine plekjes op de lak die je kunt bijtippen, steenslag en dergelijke. Het nadeel is dat het vuile water in de grond of in de afvoer komt. Dat is minder goed voor het milieu. Daarom mag je in een aantal gemeenten de auto niet met de hand wassen. Dat moet je nagaan via de Algemene Plaatselijke Verordening of door te bellen met de gemeente. In dat geval moet je een wasbox of een autowasstraat gebruiken.

Van onze partner
Ga je je auto wassen?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, shampoo, wax en reinigers. Kijk snel!

Wasbox een goed alternatief?

Ook kan je zelf je auto wassen bij een wasbox. Dat is een middenweg tussen je auto met de hand wassen of door de wasstraat gaan. Dan hoef je zelf geen schoonmaakspullen in huis te hebben te hebben, omdat deze allemaal bij de box liggen. Maar gebruik je liever je eigen schoonmaakspullen dan kan dat natuurlijk ook. Je hebt dan wél een hogedrukspuit bij de hand voor het voorwassen of het grove werk. Dat is vaak wel gemakkelijker.

Je moet bij de borstels van de wasbox erop letten dat ze vaak op de grond worden weggelegd en dat ze dus zand kunnen bevatten. Ga je daarmee over je auto, dan kun je juist krassen veroorzaken.

Door de wasstraat gaan is snel

Je auto door de wasstraat rijden is makkelijk, je hoeft zelf niks te doen. In de auto blijven zitten of ernaast gaan staan (afhankelijk van het type wasstraat). En het gaat sneller. Je rijdt in een paar minuten door de wasstraat en als je met de hand je auto wast kost het meer tijd. 

De wasstraat is vaak beter voor het milieu. Het water wordt namelijk opgevangen en gefilterd zodat het vuil niet in het riool komt. En bij de moderne installaties wordt het water ook opnieuw gebruikt. Dat bespaart water. Helemaal mooi is het als er osmosewater is. Dat is namelijk vrij van kalk en zorgt ervoor dat je auto zonder strepen of vlekken opdroogt.

Een ander voordeel van de wasstraat is de mogelijkheid de onderkant van je auto grondig te laten reinigen (vaak bij duurdere wasprogramma’s). Dat is na een periode van vorst en pekel zeker aan te raden. Maar ook als je vaak over modderige wegen rijdt, is een bezoekje aan de wasstraat aan te bevelen. Al is het maar om de onderkant van je auto, maar ook je wielkasten, schoon te houden en roestvorming geen kans te geven. 

600 tot 800 liter water

Veel mensen zijn bang voor krassen op de lak door de wasstraat. Praktisch alle wasstraten gebruiken tegenwoordig textiel borstels die geen krassen zullen achterlaten. Tijdens de voorwas wordt het eerste vuil al met druk van de auto gespoten. Daarna neemt de shampoo het vuil dat er nog zit weg. Met hoge druk wordt dit eraf gespoeld en met de borstels en water verder afgeveegd. In totaal wordt 600 tot 800 liter water over je auto gespoeld om hem weer spic en span te krijgen. 

Waar je wel naar moet kijken is dat je niet naar de autowasstraat gaat met een auto die kort geleden gelakt is, bijvoorbeeld na een ongeval. De lak is dan nog niet voldoende uitgehard. Ook als je een nieuwe auto hebt, moet je checken hoe lang de lak nodig heeft om goed hard te worden. Ook als je auto gewrapt is, dan moet je checken of je ermee door de wasstraat kunt gaan.