Hierom moet je bij een terugroepactie een afspraak maken

Software update terugroepactie

Autofabrikanten organiseren regelmatig terugroepacties om verbeteringen door te voeren bij hun modellen. Zijn autokopers een soort testrijders voor de auto-industrie? Moet je die afspraak met de garage voor een terugroepactie dan maar maken?

Altijd weer die diesels! Als gevolg van het dieselgateschandaal is enkele jaren geleden de grootste terugroepactie aller tijden uitgevoerd. Volkswagen, Daimler en BMW gaven meer dan vijf miljoen diesels een software-update. Het doel: een lagere uitstoot van stikstofoxide. Maar hoe wordt zo’n terugroepactie uitgevoerd? Waar moet je op letten? Wie betaalt dit allemaal? Tijd om nader in te gaan op deze materie.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Wat is het verschil tussen een terugroepactie en een serviceactie?

Een terugroepactie wordt georganiseerd als een defect aan een auto potentieel gevaarlijk is. De fabrikanten moeten namelijk de productveiligheidswetgeving naleven. Als een autofabrikant een mogelijk defect of gevaar aan een voertuig ontdekt, zoals een airbag die niet goed werkt, organiseert hij een terugroepactie en meldt hij dit in ons land aan de RDW. De fabrikant of importeur stuurt vervolgens een brief naar de autobezitters met het verzoek langs te komen bij de garage zodat de auto kan worden gerepareerd. De RDW ziet er vervolgens op toe dat de terugroepacties door de fabrikanten correct worden uitgevoerd en publiceert de gegevens in het Terugroepregister. Serviceacties kunnen worden opgedeeld in twee categorieën: maatregelen die stilzwijgend worden uitgevoerd en maatregelen waarover openlijk wordt gecommuniceerd. Van de eerste categorie merkt de autobezitter over het algemeen niets. Deze aanpassingen worden vaak uitgevoerd tijdens een onderhoudsbeurt. In het andere geval ontvangt de autobezitter een brief waarin de maatregel wordt aangekondigd.

Moet je verplicht deelnemen aan elke terugroep- en serviceactie?

Nee, al zou de RDW dat liever anders zien. Deelname aan zowel de terugroepacties als de serviceacties van de fabrikanten, zoals de updates van diesels, is vrijwillig. In andere landen, bijvoorbeeld Duitsland, is dat een ander verhaal. Daar kan het ‘Kraftfahrt-Bundesamt’ auto’s van de weg halen als hun eigenaren geen gehoor geven aan het verzoek om deel te nemen aan de terugroepactie.

Van onze partner
Handgereedschap voor auto-onderhoud
Uitgebreide collectie handgereedschap vind je bij Winparts.nl variërend van dopsleutels, ratelsleutes, steeksleutels, bits en veel meer. Je bestelt het gemakkelijk online

Wie betaalt het werkplaatsbezoek?

De fabrikant hoeft de reparatie uitsluitend te betalen tijdens de wettelijke garantietermijn. Als die is verstreken, ben je aangewezen op de coulance van de fabrikant of importeur. Over het algemeen betalen autofabrikanten echter de reparatie om imagoschade te voorkomen. Maar je hebt tijdens de reparatie niet automatisch recht op een vervangende auto.

Wie is er verantwoordelijk als de auto na een uitgevoerde terugroepactie niet meer lekker rijdt?

De autofabrikant dient ervoor te zorgen dat er gedurende een periode van twee jaar geen problemen optreden met betrekking tot de uitgevoerde werkzaamheden. Deze mogen niet leiden tot gevolgschade. Dat is echter niet hetzelfde als garantie: als er na bijvoorbeeld een halfjaar een probleem ontstaat, moet de klant bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de maatregelen van de fabrikant.

Kan de garage nagaan of er terugroepacties voor mijn auto zijn geweest?

Over het algemeen hebben merkdealers toegang tot een interne databank. Hiermee kan worden achterhaald of er voor een bepaald model terugroepacties of serviceacties zijn geweest. De monteurs kunnen aan de hand van het chassisnummer controleren of de werkzaamheden ook daadwerkelijk zijn uitgevoerd.

Hoe weet ik of een auto die ik op het oog heb ooit is teruggeroepen?

Je kunt heel eenvoudig op internet zoeken of een bepaald model is teruggeroepen. Daarnaast kun je kijken in het Terugroepregister van de RDW. Meestal voorzien autofabrikanten modellen die hebben deelgenomen aan een terugroepactie ook van kenmerken als een kleurmarkering bij het chassisnummer of op het betreffende onderdeel. Ook wordt het vaak vermeld in het onderhoudsboekje.