Wat is AdBlue en wat doet het voor je auto?

AW 34 AdBlue

AdBlue is een toevoeging die essentieel is geworden in de nieuwste en meest recente Euro 6 dieselmotoren die zijn uitgerust met SCR Selective Catalytic Reduction-technologie.

De naam AdBlue is een gedeponeerd handelsmerk van de Duitse Vereniging voor de Automobielindustrie (VDA). Maar dit additief staat ook bekend onder de naam ureum. In feite is het een oplossing van 32,5% ureum en 67,5% gedemineraliseerd water. Het wordt steeds vaker gebruikt, aangezien met de evolutie van de EURO-normen die gericht zijn op het reguleren van vervuilende emissies, de komst van nieuwe filtersystemen voor dieselmotoren essentieel is geworden.

Lagere NOx-waarde

Dankzij het SCR-systeem (Selective Catalytic Reduction) kunnen de meest recente dieselmotoren voldoen aan de NOx-emissienormen die zijn vastgelegd in de regelgeving. En om dit systeem goed te laten werken, hebben ze AdBlue nodig.

Hoe werkt AdBlue?

AdBlue wordt in het uitlaatsysteem geïnjecteerd en vermengt zich met de uitlaatgassen, stroomopwaarts van de katalysator die het SCR-systeem bevat. Deze werkt onder invloed van de temperatuur van de gassen: een chemische reactie, waarbij stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3), geproduceerd door ureum, betrokken zijn. Deze geeft stikstof (N2) en water (H2O) dat uit de auto kan vrijkomen.

Deze SCR-technologie heeft AdBlue nodig om te werken. Als je AdBlue-tank leeg is, zal je auto niet starten. Het is daarom verstandig om een ​​container in de kofferbak of thuis in de garage te hebben en eraan te denken deze bij te vullen als het lampje gaat branden. Dat is vaak ook mogelijk bij een tankstation, al zijn die meestal meer op vrachtwagens berekend.

Speciale olie nodig voor auto’s met SCR

De toevoeging van AdBlue is maar een aspect van de technologie. Voor voertuigen met SCR-systeem schrijven de fabrikanten low SAPS (die letters staan voor Sulphated Ash, Phosphorus, Sulphur) en mid SAPS motoroliën voor. Die zijn veilig voor de nabehandelingssystemen. Deze motoroliën zijn voor personenauto’s gemarkeerd met de basisspecificatie ACEA C1 tot en met C5.

Van onze partner
AdBlue nodig?
Bestel ook je AdBLue gemakkelijk en snel bij bol.com!

Kostbaarder goedje

Met het steeds meer wijdverbreide gebruik in recente dieselmodellen, dreigt er een tekort aan AdBlue, aangezien ureum een ​​schaars geworden component is geworden. Dit leidt weer tot leveringsproblemen in Europa. De verhoging van de AdBlue-prijs is dan ook onvermijdelijk. Naast de eveneens stijgende brandstofprijs betekent dat een extra aanslag op het budget.

Let op bij tanken

De AdBlue is gevoeliger voor een goede behandeling. Bij een te lage temperatuur kan het kristalliseren. Dan raakt de SCR-katalysator verstopt. Dat kan weer storingen en zelfs reparaties veroorzaken.

Ook kristalliseert AdBlue bij een temperatuur van -11 graden. Daarom is de tank verwarmd bij het rijden zodat de SCR-katalysator de stof met een goede kwaliteit krijgt en je dus geen problemen hoeft te verwachten.

Daarnaast moet je AdBlue pas tanken als je dit (met een controlelampje) krijgt aangegeven. Meestal heb je dan een paar duizend kilometer de tijd. Je moet dan minimaal 5 liter bijvullen om het lampje uit te laten gaan. Doe je het te laat en is de tank leeg, dan start de motor niet tot het tankje is bijgevuld.

De vulopening zit vaak naast dop van de dieseltank. Bij sommige auto's zit de AdBlue vulopening echter op een andere plaats, dan moet je in het instructieboekje kijken. Na het vullen kan het zijn dat de boordcomputer van de auto moet worden gereset om de indicatie dat je moet bijvullen te laten verdwijnen.