Zo ga je het beste om met pollen in de auto

Pollen Stuifmeel Foto Alex Jones via Unsplash

Wie lente zegt, zegt ook stuifmeel. Hoe ga je om met pollen in de auto, zeker als je allergisch bent? En hoe houd je dat lichtgele laagje op je auto het beste onder controle?

De lente betekent de terugkeer van stuifmeel, de nachtmerrie als je allergisch bent voor stuifmeel, ook wel pollen. Hoe rijd je dan ondanks alles rustig met die pollen in de auto? Bekijk ons ​​advies.

Sluit de ramen

Dit is ongetwijfeld het meest effectieve en gemakkelijkste advies om toe te passen. Maar we kunnen ons natuurlijk goed indenken dat het soms echt verdriet moet doen om met de ramen dicht te rijden als het buiten warm is. Als je dit doet, kun je voorkomen dat stuifmeel in de cabine komt. Als je een cabrio of gewoon een open dak hebt, kun je de kap ook het beste dicht houden…

Met het dak op z’n plaats en de ramen dicht komt alle lucht van buiten namelijk via het interieurfilter en daar blijven de pollen netjes in hangen.

Van onze partner
Interieurfilters voor alle auto’s
Bij Winparts.nl bestel je het juiste interieurfilter voor je auto.

Let op de pollenkaarten

Als je vatbaar bent voor pollenallergie, ook wel hooikoorts, weet dan dat er pollenkaarten zijn waarmee je de mogelijke pieken en risicogebieden leert kennen. Zo kun je je reizen beter plannen en eventueel uitstellen als je er zeker last van gaat krijgen.

Airconditioning helpt bij strijd pollen in de auto

In tegenstelling tot wat je zou denken, is airconditioning een uitstekende bondgenoot in de strijd tegen pollen in de auto. Volgens een onderzoek vermindert het inderdaad de hoeveelheid micro-organismen met 81% en zwevende deeltjes met 83%. Daarom is het belangrijk om de airco regelmatig te gebruiken en ervoor te zorgen dat die goed werkt, vooral in de zomer. Het is daarom goed bij de voorjaarsbeurt te vragen de airco te checken en het interieurfilter te vernieuwen. Dat geeft al veel lucht.

Daarnaast moet je ook de airco op een juiste manier gebruiken. Bijvoorbeeld door vijf tot tien minuten voor het einde van een rit de airco alvast uit te zetten. Dan droogt de lucht in de kanalen beter en voorkom je schimmelvorming. Dat is dan weer de oorzaak van muffe lucht die je soms gewaar wordt.

Van onze partner
Ga je je auto wassen?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, shampoo, wax en reinigers. Kijk snel!

Was stuifmeel van je auto af

Het seizoen van de pollen in de auto zie je ook aan de buitenkant. Immers: er komt zo’n fijn laagje over de lak heen. Je wast het stuifmeel van je auto af in een wasstraat of met een hogedrukspuit. Doe dat met regelmaat, omdat stuifmeel stof en zanddeeltjes aantrekt. Gebruik je je een hogedrukspuit? Houd dan minstens 30 cm afstand van de auto. De pollen zijn niet schadelijk maar juist die zandkorreltjes kunnen wél voor kleine krasjes zorgen als je bijvoorbeeld met je hand over de lak gaat. Kies bij de wasbeurt ook voor een degelijk waslaagje, dan krijgen pollen en andere viezigheden letterlijk minder grip op de lak. Je kunt natuurlijk ook even langs de wasstraat gaan.

Foto: Alex Jones/Unsplash.