Tips voor de aanpak van roest en roestvorming

Roestduivel

De schrik voor een oudere auto is vaak roest. Dat is het spook dat voor veel mensen het einde kan betekenen van de verhouding met hun auto. Wat doe je tegen roest en roestvorming?

De carrosserie van een auto is vaak gevoelig voor roest, veroorzaakt door regen, vuil, sneeuw of strooizout - en de zilte zeelucht aan de kust. Hier zijn enkele tips om er vanaf te komen. En let daarbij op: hoe eerder je erbij bent, hoe minder werk je eraan hebt!

Wat is roest eigenlijk?

Roest is een aanslag op metaal die ontstaat door de inwerking van zuurstof en water. Het is dus eigenlijk een vorm van oxidatie. Het laat het metaal verkleuren, wat meestal niet mooi is. Doordat het meer ruimte inneemt drukt het ook constructies en andere materialen weg. Bijvoorbeeld lak, die vaak ook het metaal van de auto beschermt tegen roestvorming. Doe je er niets mee, dan kan het metaal ook worden weggevreten en kunnen draagconstructies verzwakken. Maar je wilt eigenlijk je auto vrij houden van roest. Hoe doe je dat het handigste?

Plekken met roest aanpakken

Om roestsporen effectief te verhelpen, haal dan de volgende producten in huis:

 • Roestremmer;
 • Oplosmiddel voor roest en doek;
 • Plamuur;
 • Fijnkorrelig schuurpapier;
 • Lak in dezelfde kleur als die van je auto;
 • (carrosserie) plakband.

Hier zijn de stappen om er vanaf te komen

 1. Roestsporen verwijderen: dompel een doek in het oplosmiddel waarmee je het aangetaste gebied kunt opwrijven. Je kunt de reiniging versterken met fijn schuurpapier, voor een perfect schoon oppervlak. Breng dan een roestwerend middel aan en laat die een paar minuten drogen.
 2. Als er hardnekkige lak blijft zitten, ga dan nog een keer met schuurpapier over de verroeste delen. Maak het gebied dan stofvrij en plakt het af met tape, het liefste een goede schilderstape voor auto’s. Onregelmatige oppervlakken of gaten kun je afdekken met plamuur. Eenmaal uitgehard, hoeft je alleen nog een eerste laag verf aan te brengen.
 3. Ga verder met een tweede laag verf en laat het een paar minuten drogen. Indien nodig kun je ook nog een transparante lak aanbrengen, bijvoorbeeld bij metallic lakken.
Van onze partner
Producten om roest op te lossen nodig?
Je hebt bij bol.com een ruime keus van onder andere roestoplossers en veel meer onderhoudsproducten voor de auto!

Behandel de carrosserie met een roestwerend middel

Een roestwerende oplossing zorgt zowel als behandeling als preventief voor een effectieve en langdurige afwerking. Gebruik bij voorkeur natuurlijke roestwerende omvormers gemaakt van eerste persing. En laat de auto op een plaats staan buiten direct zonlicht. Dan drogen de plamuur en lakken te snel wat een minder goed resultaat geeft.

 1. Maak de auto eerst helemaal schoon, daarna droog;
 2. Bereid je auto zo voor dat alle ruimtes toegankelijk blijven. Denk eraan om de motorkap te openen, de kappen, klepjes en plastic beschermingen of panelen te verwijderen;
 3. Zorg ervoor dat de drainagegaten (voor de afvoer van bijvoorbeeld regenwater) functioneel zijn;
 4. Spuit met een spuit met een flexibel pijpje alle metalen delen en dorpels aan de buiten- en binnenkant door met roestwerend middel.

Lakken en afwerken

Nadat de roest zelf is behandeld, kun je met een kwast of penseel de carrosserie bewerken.

 1. Begin met het afbakenen van het te lakken gebied met behulp van maskeertape om de niet betrokken oppervlakken te beschermen tegen de nieuwe lak;
 2. Breng als het nodig is reparatieplamuur in een of meer lagen aan;
 3. Gebruik een plastic of siliconen spatel om een ​​perfect gladde afwerking te krijgen;
 4. Zodra de plamuur volledig droog en hard is, schuur het op met fijn schuurpapier;
 5. Zet een veiligheidsbril, handschoenen en een masker op voordat u de verf aanbrengt;
 6. Werk de voorbereiding af met een penseelstreek, bij voorkeur met zachte haren. Grotere oppervlakten kun je ook spuiten. Breng dan de lak vanaf pakweg 20 cm in rustige bewegingen aan. Zorg dan ook dat je een groter gebied van de carrosserie die je niet wilt behandelen hebt afgeplakt
 7. Laat de eerste laag drogen volgens de instructies op de productverpakking. Breng tot slot een tweede laag verf aan - en als dat nodig is, een transparante lak.
Van onze partner
Auto weer mooi strak in de lak?
Je vindt bij amazon.nl een groot aanbod van lakken en lakproducten!