Klein en belangrijk klusje: olie peilen

Onderhoudstip

Video

Wist je dat één op de vijf auto’s met te weinig olie rondrijdt? Misschien ook wel die van jou. Het is daarom zaak regelmatig het olieniveau te controleren, want met te weinig olie kan je motor behoorlijk in de soep draaien.

De moeite nemen van af en toe olie peilen is belangrijk. Als je auto voldoende olie heeft, dan loopt het –letterlijk– gesmeerd. Olie is een zeer doordacht goedje, waarover we een heel technisch verhaal zouden kunnen vertellen. Maar we willen het in dit artikel simpel houden.

Neem olie mee in de auto

Ons eerste advies: zorg dat je altijd een liter olie extra in de auto bij je hebt. Vraag bij de garage welke olie bij jouw auto past, zodat je er onderweg niet naar hoeft te zoeken. Dat voorkomt keuzestress bij het olieschap van het tankstation. Neem even de tijd voor het olie peilen. Dan ben beter af dan als er een lampje brandt op het dashboard. Het symbool met het druppelende kannetje is doorgaans rood en dat betekent dat je direct moet stoppen en de motor moet uitzetten. Nooit mee doorrijden dus! Ook goed om te weten: die waarschuwing zegt niets over het niveau van de olie, maar alleen iets over de oliedruk in het systeem. Te weinig druk betekent dat de olie niet kan komen waar die moet zijn. Er kan dus meer aan de hand zijn dan alleen een laag oliepeil. Olie peilen moet je daarom geregeld doen. Dan weet je dat daar de oorzaak niet hoeft te worden gezocht.

Beste moment voor olie peilen

Het beste moment om olie te peilen is ‘s ochtends, aldus Henk van Hoef van Bosch Car Service, als de auto een tijd heeft stilgestaan op een vlakke ondergrond. “Dan zit alle olie in het carter. Trek als eerste de peilstok uit het blok en maak deze schoon. Duw hem daarna helemaal terug en trek hem er opnieuw uit. Laat de onderkant naar beneden wijzen, anders kruipt de olie naar boven en kun je niet goed aflezen.”

Op de peilstok staan een minimum en een maximum niveau aangegeven; het verschil daartussen is doorgaans een liter. Het olieniveau moet, aldus Van Hoef, daartussen zitten. “Vul indien nodig voorzichtig wat olie bij en zorg dat je nooit boven het maximum uitkomt. Dat is net zo schadelijk als een te laag niveau. Kieper dus niet meteen die hele liter in de motor als het niveau ergens halverwege ‘min’ en ‘max’ heeft gestaan.”

Electronisch olie peilen

Tegenwoordig is het vaak eenvoudiger. Steeds meer auto's laten je de olie checken vanaf het dashboard. Onder de motorkap zoek je dan tevergeefs naar een oliepeilstok. Dan hoef je voor het wegrijden alleen even door een paar menu-opties te scrollen en even te wachten. Dan zie je gelijk hoe het met je olievoorraad is gesteld. En je handen blijven mooi schoon!

Heb je een elektrische auto? Dan is het een verrassing dat je hier bent gekomen met lezen. Immers: olie peilen hoef je niet te doen bij een elektrische auto! Al is dat moment wel goed om (ook) even te kijken naar bijvoorbeeld de ruitenwisservloeistof. Zeker in de tijd van insecten of strooizout.

Advertorial
Olie verversen?
Met 425 autobedrijven in Nederland is er altijd wel één bij jou in de buurt! Vind jouw vestiging