Maken de rollen van de autowasserette krassen op je auto?

Autowasstraat in Rotterdam | Foto: ANP

Wanneer je auto erg vies is en je geen zin hebt om hem met de hand schoon te maken, kun je kiezen voor reinigen in een wasstraat. Zorgen de rollen van de autowasserette voor krassen op je auto?

Het met de hand wassen van je auto kan tijd kosten. Je hebt er de juiste middelen en de goede producten voor nodig en je moet weten hoe je het aanpakt. Dan is het makkelijker en sneller om naar een autowasserette te gaan, maar de vraag die we vaak krijgen is of de rollen van de autowasserette voor krassen op je auto kunnen zorgen. Dat ligt genuanceerd.

Microkrasjes als nachtmerrie

Sommige mensen hebben er echt plezier in om hun auto zelf te wassen, maar voor veel anderen is het een vervelend klusje.  Gelukkig is daar een heel snelle en praktische oplossing voor: de carwash. In een paar minuten is je auto volledig gereinigd en straalt hij weer als op de eerste dag! Maar hoewel dit geautomatiseerde proces zichzelf heeft bewezen, is het zeker bij oudere installaties, zeker van rollover installaties om je auto te wassen niet vrij van gebreken. Wanneer de machine wordt gestart, kan er rondvliegend vuil zijn dat krassen op de lak van je auto kan veroorzaken. Dat zou weer kleine microkrasjes kunnen achterlaten. Er spoelen bij een moderne wasstraat echter honderden liters water en reinigingsmiddel over de auto mee die dit juist voorkomen.

In de rollover carwash draaien de rollen met hoge snelheid rond. Sommige kwetsbare onderdelen van de auto zullen dat niet zo waarderen. Denk daarbij aan de rubberen voeringen die bij herhaaldelijk wassen beschadigd kunnen raken... Ook hier geldt dat moderne wasstraten hier weer beter scoren.

Microvezelrollen zijn beter

Tegenwoordig biedt volgens een ondernemer met verschillende wasstraten in het land zeker 85% van de wasstraten een behandeling met microvezel rollen aan. Deze krassen de carrosserie niet. Ze vangen vuil op en laten geen sporen achter.

Het beste kun je zelf de kwaliteit van de rollen in je autowasserette controleren, zeker als het een rollover installatie is: sommige draadrollen of kunststof strips zouden krasjes op de auto kunnen veroorzaken, afhankelijk van de staat van je lak. Die vind je vooral in oudere installaties met bewegende rollen waarin de auto stilstaat.

Parkeer tussen de rollen van de autowasserette met rollover borstels

Om mogelijke schade aan je auto zoveel mogelijk te voorkomen, is het essentieel om correct tussen de rollen van de autowasserette te parkeren. Denk eraan om je linkervoorwiel goed in de daarvoor bestemde schoen te klemmen. Als je eenmaal goed op je plaats staat, zullen de borstels hun werk goed doen en niet zo snel beschadigen.

Denk er wel aan je antenne van het dak te verwijderen en de spiegels in te klappen. Ook moet je de ruitenwissers van de automatische stand afhalen, dus helemaal uitschakelen.