Steentje in de voorruit - wat moet je doen?

Plaatsen nieuwe voorruit - foto: Andrew Bone

Heb je een steentje in de voorruit gekregen? Het is beter om snel in actie te komen en het sterretje of de scheur te laten repareren voordat het erger wordt. We leggen hier uit wat je moet doen.

De voorruit is een belangrijk onderdeel van je auto: behalve bescherming tegen slecht weer is het een belangrijk veiligheidsonderdeel. Het draagt zelfs bij aan de algemene stevigheid van de auto! Daarnaast zitten tegenwoordig veel sensoren en camera’s voor rijhulpsystemen achter de voorruit. Die werken door een sterretje of scheur wellicht minder goed of helemaal niet. Een steentje in de voorruit is dus geen gebeurtenis die je gemakkelijk over het hoofd kunt zien. Door temperatuurschommelingen of schokken die de bewegingen van de auto veroorzaken, kan een sterretje inderdaad snel in een barst veranderen.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Steentje in de voorruit snel te repareren

Een kleine beschadiging kan in enkele ogenblikken worden gerepareerd dankzij een harsinjectie door een garage of autoruitenspecialist, die de voorruit in het beschadigde gebied helpt stollen. Hoewel, als het sterretje in de voorruit zich in het gezichtsveld van de bestuurder bevindt, of als deze meer dan 2,0 cm (een twee-euromunt) in diameter is, moet de voorruit worden vervangen. Het probleem doet zich ook snel voor bij een scheur groter dan 30 cm.

Hoe pak je het aan?

Check in ieder geval bij je autoverzekering of je bent verzekerd voor glasschade. Hiermee kunnen de kosten gedekt worden en hoef je alleen de kosten van het eigen risico te betalen, als dat het geval is. Als je WA beperkt casco of WA Casco bent verzekerd, dan kost het je meestal niets of je hebt een (beperkt) eigen risico bij vervanging van de ruit. Je gaat ook niet terug in bonus-maluskorting.

Bij de verzekering hoor je bij welke autoruitenspecialist je terecht kunt. Meestal kun je daar online een afspraak maken om het sterretje in de voorruit snel te laten opvullen of de ruit te vervangen.

Ruitreparatie: hoeveel kost het?

De kosten voor het repareren of vervangen van een voorruit zijn afhankelijk van de situatie. Je kunt bijvoorbeeld zelf een sterretje repareren met een speciale kit die je voor enkele tientallen euro's in een autocentrum vindt. Anders laat je deze operatie voor een paar tientjes uitvoeren als je verzekering het niet dekt. Een voorruit vervangen is een duurdere ingreep, die kan oplopen tot 500 euro of meer.

Scheur of sterretje in de voorruit en de apk

Een beschadigde voorruit kan aanleiding zijn voor een afkeur tijdens de apk. Dan moet je het alsnog laten repareren en de auto moet vervolgens worden herkeurd. Dit is vooral het geval wanneer er een barst aanwezig is die zich vertakt in het gezichtsveld van de bestuurder of als je een sterretje of verkleuring in de voorruit hebt met een diameter groter dan 2,0 cm op de voorruit in het directe gezichtsveld. In het indirecte gezichtsveld mag die verkleuring of ster tot 5,0 cm groot zijn.