Denk eraan remvloeistof regelmatig te verversen

Onderhoudstip

Video

Eén van de belangrijkste veiligheidssystemen van een auto is het remsysteem. Daar moet je altijd blind op kunnen vertrouwen. Het bestaat uit een aantal slijtgevoelige delen en de druk in het remsysteem wordt verzorgd door de remvloeistof. Die heeft echter niet het eeuwige leven.

Er rolt een bal over de weg en vlak daarna rent er een kind achteraan. Bam, vol in de ankers! En dankzij het antiblokkeersysteem houd je bij voluit remmen controle over de auto. Daarnaast beschikken steeds meer auto’s over een automatisch noodremsysteem. Behalve dat je in de bebouwde kom de snelheid moet aanpassen, is een remsysteem dat in topconditie verkeert ook van levensbelang. Daar hoort goede remvloeistof natuurlijk bij.

Remvloeistof tijdig verversen

De remleidingen zijn de aderen van het remsysteem en daar stroomt remvloeistof doorheen. Dat is een bijzonder goedje. Soms wordt het als remolie aangeduid, maar dat is het niet. Het heeft als eigenschap dat het vocht aantrekt. Op zich is dat niet zo erg, zolang het maar regelmatig wordt ververst. Het advies is om dit om de twee jaar te doen. Zo ben je altijd verzekerd van een goed werkend remsysteem, mits ook de remschijven en remblokken in goede staat zijn. Wat gebeurt er als je de remvloeistof niet ververst? Je ziet dat de kleur ervan verandert. Die wordt steeds donkerder en lijkt tot slot meer op koffie dan op appelsap, de kleur die de vloeistof oorspronkelijk had.

Voorkom gevaar

We hadden het al over het gevaar van vocht. Dat vermengt zich met de remvloeistof en kan roest in het systeem vormen. Daarnaast wordt door het vocht het kookpunt lager. Tijdens het remmen wordt de remvloeistof heet en kunnen er bellen ontstaan. Het opbouwen van voldoende remdruk wordt zo moeilijker tot onmogelijk. De remzuigers werken dan niet goed meer en kunnen in het ergste geval zelfs vastroesten. Vandaar dat tijdens een onderhoudsbeurt, of apart daarvan, de garage of bijvoorbeeld Bosch Car Service de vloeistof periodiek ververst, zoals de autofabrikant voorschrijft.

Advertorial
Is het niveau van de remvloeistof in je auto te laag?
Tijdens de grote beurt wordt je auto op 80 punten gecontroleerd, inclusief de remvloeistof! Met 425 aangesloten autobedrijven in Nederland is er altijd wel een Bosch Car Service bij jou in de buurt! Vind jouw vestiging