De auto start niet in de winter, wat nu?

Startkabels

Het is een van de meest voorkomende problemen voor automobilisten in de winter; de auto start niet. De tijd die de wegenwacht kwijt is aan het aan de praat krijgen van nukkige en koude auto’s, is enorm. En dat, terwijl er heus wel wat aan te doen is. Je kan meerdere voorzorgsmaatregelen nemen, om de kans op een lege accu - want dat is vaak het probleem -  te voorkomen.

Het feit veel auto’s in de winter opeens niet meer starten, heeft meestal een vrij simpele oorzaak: de accu is niet voldoende opgeladen. Een accu is te vergelijken met een batterij; hij zit vol elektrische energie, die allereerst wordt gebruikt om een auto te starten. Bij warm weer gaat dat een stuk makkelijker dan bij koud weer, omdat de kracht van een accu zienderogen afneemt als het kouder wordt. Zeker bij temperaturen van ruim onder nul heeft een accu veel meer energie nodig om de motor tot leven te wekken. Als een accu oud is of niet voldoende is opgeladen, kan hij te weinig energie leveren om de motor te starten. En heb je geen buurman met startkabels, dan is een telefoontje met de Wegenwacht de enige oplossing.

De auto start niet in de winter: hoe voorkom je het?

Eigenlijk moet je er gewoon voor zorgen dat je accu in topconditie verkeert tijdens de wintermaanden. Dan zal je zien dat het starten eenvoudig is. Maar als het zo makkelijk was, zou de Wegenwacht veel minder werk hebben. Dus hierbij enkele tips om te voorkomen dat je ‘s ochtends met een onwillige auto te maken hebt.

  • Zorg dat de accu zo goed mogelijk is opgeladen - Als je bedenkt dat een accu bij nul graden nog maar zo’n 60 procent van de volledige capaciteit kan benutten, is het niet zo gek dat hij bij voorkeur volledig opgeladen is. Dit kan je doen door niet alleen korte ritjes te maken. Tijdens korte ritjes laadt de accu niet genoeg op en trek je hem eigenlijk steeds verder leeg. Maak dus af en toe een langere autorit.
  • Kan de auto binnen staan? Doen! - Wie de mogelijkheid heeft om de auto ‘s nachts binnen te zetten, kan dit maar beter doen. Door de auto op een plek neer te zetten waar het een stuk minder koud is, voorkom je gedoe in de vroege ochtend. Ook een carport kan al een wereld van verschil maken.
  • Schakel alle lichten en accessoires uit - Lichten en speciale functies vreten stroom en draineren dus de accu. Zeker als je een echt koude nacht heb, kan het dan gebeuren dat je accu volledig leeg is, omdat er stiekem toch nog een lampje brandde.
  • Heeft je auto een start-stop systeem? Zet het uit - Een start-stop systeem is buitengewoon handig voor het brandstofverbruik, maar doet wel een flink beroep op de accu. In de zomer is dit geen groot probleem, maar als de accu het zwaar heeft op koude dagen, is het verstandig om dit systeem uit te zetten. Dat scheelt weer de nodige belasting. Bij sommige auto’s gebeurt dat overigens al automatisch bij lage temperaturen. Wil je het zelf instellen? Vraag bij de garage hoe het bij jouw auto werkt.
  • Controleer de spanning van de accu - Onzeker over de staat van je accu? Controleer dan regelmatig de spanning. Dan weet je zeker hoe de accu ervoor staat. Mocht het voorkomen dat de accu echt aan het einde van zijn leven is, laat hem dan gewoon vervangen. Een nieuwe, verse accu neemt al heel veel zorgen weg.

Ga goed voorbereid de wintermaanden in

Al met al kan je er vrij veel aan doen om ervoor te zorgen dat je auto goed start in de winter. Een goede voorbereiding is, zoals zo vaak, de sleutel. Het zorgt voor een goed opgeladen accu en dus een zorgeloze start van de dag. En mocht je toch onzeker zijn, koop dan een setje startkabels. Hiermee kan je de auto alsnog vrij snel aan de praat krijgen met de buren, of wie er ook maar klaarstaat om je even te helpen. Ook kan je accu aan de lader hangen. Net zoals je telefoon soms even aan het stroom moet, kan je ook een acculader gebruiken om het leven iets makkelijker te maken.