Wat zijn de kosten voor de apk-keuring?

Geld

Je auto zal met regelmaat een apk-keuring moeten krijgen. Daarbij worden verschillende onderdelen van de auto gecheckt, zodat hij aan alle wettelijke vereisten voldoet. Dat moet je doen bij een garage die door de RDW is goedgekeurd. Wat kost een apk-keuring voor je auto?

Voor veel mensen is een apk-keuring voor de auto vergelijkbaar met een bezoekje aan de tandarts: het zal normaal genomen wel goed zijn, maar je weet nooit of er iets wordt gevonden. Dat kan een onverwachte rekening betekenen. Wat zijn de kosten voor een apk-keuring precies? In principe mag een garage namelijk rekenen wat die wil.

Veiligheid voorop

Bij de keuring worden vooral onderdelen van de auto beoordeeld die betrekking hebben op de veiligheid. Denk daarbij aan het geluidsniveau, de banden, de remmen, de verlichting, de gordels, de ruitenwissers en de voorruit. In dat opzicht is het natuurlijk alleen maar toe te juichen dat dergelijke onderdelen van tijd tot tijd worden gecheckt.

Van onze partner
Heeft je auto een apk of een onderhoudsbeurt nodig?
Bij Bosch Car Service autobedrijven vind je goed opgeleide monteurs, die werken met de beste onderdelen en apparatuur. Je auto is dus in goede handen! Maak nu een afspraak

Kosten apk-keuring variëren

De garage is vrij de kosten voor apk-keuring vast te stellen. Die kunnen variëren van €20 tot €50. Daarbij kan onder andere een rol spelen of je een auto met een benzine- of met een dieselmotor hebt. Je ziet ook regelmatig dat een apk keuring gratis is als deze in combinatie met een grote of kleine beurt wordt uitgevoerd. Veel onderdelen die moeten worden gecontroleerd voor de apk staan namelijk ook op het lijstje van de grote beurt.

Reparaties komen extra

De kosten voor de apk-keuring vormen één factor. Het kan natuurlijk zijn dat tijdens de keuring onderdelen aan het licht komen die moeten worden vervangen om het felbegeerde keuringsbewijs te ontvangen. Die komen er dan bovenop. Als je de keuring op het laatste moment laat uitvoeren, zit je praktisch vast aan de garage die de keuring uitvoert om daar ook de onderdelen te laten vervangen. Het kan natuurlijk gaan om slijtage-onderdelen als ruitenwissers of een lampje dat moeten worden vervangen. Dat kun je laten doen bij de keuring of eventueel zelf oppakken en dan de auto laten herkeuren. Als er echter een slechte plek in een draagbalk wordt ontdekt, zal het wat meer voeten in de aarde hebben. Dat kost meer tijd en ook meer geld.