Interieurfilter houdt vieze lucht en deeltjes buiten

Hou die vieze lucht buiten

Video

Schone en frisse lucht is onzichtbaar, maar van groot belang. Om de viezigheid van het verkeer buiten je auto te houden, is het noodzakelijk om tijdig het interieurfilter te vervangen. Dan blijft de lucht om je heen zuiver. Speciaal voor mensen met hooikoorts zijn er pollenfilters.

Een interieurfilter heeft een schone taak. Letterlijk. Het moet de lucht van buiten reinigen, zodat in de auto geen viezigheid van buiten komt die je vervolgens inademt. Het is belangrijk om zo’n filter niet te lang te laten zitten, maar jaarlijks te vervangen. Veel mensen vergeten dat, of vinden het te duur. Maar zoals je op de foto kunt zien, onderschept een filter veel vuil. Het is belangrijk dat het filter goed wordt geplaatst, omdat anders alsnog ongefilterde buitenlucht naar binnen ‘lekt’. En dat is precies wat je niet wilt.

Drie soorten interieurfilter

Er zijn drie soorten interieurfilters. Ten eerste is er het standaard interieurfilter, dat vuil en bacteriën tegenhoudt. Het is opgebouwd uit drie lagen, die elk een specifieke functie hebben in de luchtbehandeling. Ten tweede is er een filter met een laag van actieve kool, dat uitlaatgassen en andere vieze geuren tegenhoudt. Ten slotte is er een filter met eveneens actieve kool en bovendien een extra laag die pollen tegenhoudt. Dat is ideaal voor mensen met hooikoorts.

 

Advertorial
APK of onderhoud nodig?
Maak nu een afspraak bij één van de 425 Bosch Car Service autobedrijven in Nederland en maak kans op fantastische Bosch-prijzen. Bekijk de actie

Goede plaatsing

Het vervangen van zo’n interieurfilter kun je zelf doen. Realiseer je echter dat dit niet altijd een eenvoudige klus is. De filters zitten vaak op een moeilijk bereikbare plek, zoals achter het dashboardkastje. Het is daarnaast belangrijk dat ze goed worden geplaatst en niet gedeeltelijk indeuken, omdat ze dan een deel van hun werking verliezen. Je kunt de vervanging misschien maar beter overlaten aan een specialist, zoals een monteur van Bosch Car Service. En vaak gebeurt dat al standaard bij een onderhoudsbeurt.