Tips om je auto goed te wassen

Autowasstraat in Rotterdam | Foto: ANP

Elke paar weken wordt de auto vuil, zelfs als hij stilstaat lijkt hij vuil aan te trekken. Dus dan moet je ‘m wassen. Je kunt natuurlijk naar de wasstraat gaan. Hier zijn tips om je auto goed te wassen.

Het wassen van de auto is belangrijk. Het helpt namelijk om de veroudering tegen te gaan en als je met de hand wast, zie je ook waar je kleine beschadigingen als steenslag moet bijwerken. En je ziet of bijvoorbeeld de ruitenwissers moeten worden vervangen. Het is daarnaast een goed moment om het profiel van de banden te bekijken en de bandenspanning te controleren. Is er nog meer? We geven hier tips om je auto goed te wassen.

Goed materiaal is het begin

Je start de klus met de voorbereidingen. Dus heb je goed materiaal nodig. Begin met twéé emmers van minstens 10 liter. Ideaal heb je emmers met een roostertje dat het vuil op de bodem houdt. Dat voorkomt dat je het (weer) op de auto brengt of zelfs de lak beschadigt. In een emmer doe je gewoon schoon water, in de andere een pH neutrale autoshampoo.

Daarnaast heb je een microvezel doek of autowashandschoen nodig. En de spons … die kun je beter weggooien. Die geeft alleen risico op krassen doordat het vuil erin blijft zitten.

Verder kun je klaarleggen: een (tuin)slang om de auto af te spoelen, een föhn (een gewone haardroger is al voldoende) en velgenspray, bijvoorbeeld Iron-X. Die verwijdert ook de metaaldeeltjes.

Van boven naar beneden wassen

Begin met te kijken hoe je auto staat. Om je auto goed te wassen moet je zorgen dat hij niet in direct zonlicht staat. Door de warme lak droogt je auto te snel en krijg je lelijke vlekken van de droge shampoo op de lak. Leg de microvezel washandschoen(en) in de emmer met water.

Van onze partner
Autopoetsmaterialen nodig?
Als je op zoek bent naar autopoetsproducten, bestel ze snel en gemakkelijk bij bol.com!

Begin door de auto van boven naar beneden te spoelen en nat te maken. Dat doe je met een tuinslang. Die geeft een beter resultaat dan een hogedrukreiniger. En als het regent heb je het al helemaal gemakkelijk! Dan is de auto waarschijnlijk al een heel eind voorgespoeld. Vervolgens neem je een van de washandschoenen uit de emmer met water en haal je die door de emmer met shampoo. Je was dan de auto, ook weer van boven naar beneden. Als je meerder washandschoenen hebt, gebruik je er een voor de bovenkant en motorkap, een voor de zijkanten en eventueel nog eentje voor de velgen. Als je geen shampoo op de handschoen hebt zitten, dan haal je ‘m eerst door de emmer met water en dan door de emmer met shampoo en ga je verder. Als laatste maak je de velgen schoon met velgenspray, of je geeft je wielen meer aandacht.

Nog enkele tips om je auto goed te wassen

Als je dat hebt gedaan, spoel je de auto af met de tuinslang en droog je hem met de föhn of een zachte handdoek. Die haal je losjes over de lak. Je kunt ook de laatste spoelbeurt overlaten aan een regenbui als het regent. Dan zul je ook zien dat de auto streeploos opdroogt. Dat gebeurt ook als je regenwater hebt opgevangen (eventueel in een ton) en dat gebruikt om de auto af te spoelen.

Je kunt vervolgens de auto nog in de was zetten. Dan krijg je een laagje waarmee je ook in de komende weken het vuil nog even tegenhoudt.