Uitlijnen of balanceren als de auto naar een kant trekt

Video

Je kent het misschien wel: je auto voelt wat anders dan je zou willen en je moet voortdurend corrigeren met het stuur. Of er zit een nare trilling in. Wat is er dan aan de hand? Misschien moet je de auto laten uitlijnen.

Als je bij de garage komt met de melding dat je auto naar links of rechts trekt, zal de monteur even met je auto willen rijden. Hij wil dan uitzoeken wat je precies bedoelt. Het probleem kan twee oorzaken hebben: een onjuiste bandenspanning of een verkeerde wielstand of sporing, waardoor de auto van zijn koers gaat afwijken en hij zal moeten uitlijnen.

In het eerste geval is het probleem snel te verhelpen door de banden weer netjes op te pompen of er juist wat lucht uit te laten.

Balanceren van het wiel

Bij een trilling in het stuur is er negen van de tien keer iets mis met de balans van de velg met de band. Dat komt doordat een band niet overal exact even zwaar is. Door te balanceren, compenseer je dat verschil en draait hij trillingvrij. Dat gebeurt met kleine gewichtjes die aan de velg worden bevestigd.

Van onze partner
Ook voor ruitenwisservloeistof, accu’s, olie en veel meer!
Veel auto-onderdelen en gereedschappen vind je bij winparts.nl!

Wielen uitlijnen

Met uitlijnen zet je de wielstand weer goed. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van toespoor, uitspoor of wielvlucht; allemaal termen om de wielstand mee aan te duidenen. Om de actuele wielstand van je auto te kunnen controleren, wordt er een speciaal bord aan het wiel gehangen. Een camera kan vervolgens heel precies bepalen of het wiel goed staat. Zo niet, dan wordt berekend hoe groot de afwijking is. De monteur kan aan de hand daarvan het wiel opnieuw afstellen. Als hij zijn werk goed heeft gedaan, rijdt de auto weer netjes rechtuit. Cornelis Kit legt deze sporing in een video duidelijk uit. Wanneer je auto is voorzien van rijhulpsystemen, zoals adaptieve cruisecontrol of rijstrookassistentie, dan moeten die na het uitlijnen van de auto ook opnieuw worden afgesteld. Dat is heel belangrijk. Anders kan het gebeuren dat wanneer je een fietser passeert, de auto toch vol in de remmen gaat. Let daar dus ook op.