Zo was je Saharazand veilig van je auto af

Saharazand storm - Peter Schulz via Unsplash

Bij zuidenwind kan een regenbui een onaangename verrassing met zich meebrengen: saharazand. Een gele waas over je mooie auto! En je moet er nog mee uitkijken ook omdat het scherp is. Hoe was je Saharazand veilig van je auto af?

Hoe kan dat toch? Immers, de Sahara ligt erg ver van Europa af. Door de wind in de woestijn wordt het fijne en dus lichte zand gemakkelijk meegenomen in de hogere luchtlagen en bij zuidenwind bereikt het ook Europa. Als het regent, loop je grote kans dat het zand met de regen op je auto landt. Balen! Zeker omdat je wel aandacht moet hebben voor het fijne, scherpe zand. Dat kan namelijk lelijke krassen veroorzaken! AutoWeek geeft tips hoe je Saharazand veilig van je auto af wast.

Naar de autowasstraat

Het gemakkelijkste en snelste is naar een autowasstraat te gaan. De auto wordt met veel water voorgespoeld zodat het overgrote deel van het zand en vuiligheid al van de auto afgaat. Vervolgens wordt de auto ingeweekt met shampoo die het vuil opneemt. Dat wordt met hogedrukspuiten van de auto afgespoten waarna borstels met water de zeepresten van de auto halen. Deze borstels zijn bij praktisch alle autowasstraten van textiel en werken veilig. Eventueel kunnen nog andere behandelingen worden gekozen zoals een beschermende was of extra reiniging van de velgen of de onderzijde van de auto. Bij een behandeling van de auto wordt tussen de 600 en 800 liter water gebruikt. Dit wordt gefilterd en hergebruikt en het vuile slib wordt afgevoerd. Juist de grote hoeveelheid water is belangrijk om het zand dat op je auto zit goed af te spoelen.

Met de hand wassen

Het Saharazand heeft een belangrijke, maar venijnige eigenschap: het is erg fijn én scherp. Daarom geven veel mensen er de voorkeur aan om met de hand te wassen hoewel je hiermee meer krassen kunt veroorzaken.  Je hebt er meer werk aan dan dat je naar de autowasstraat gaat. Wat heb je nodig?

 • 2 emmers van minstens 10 liter, ideaal met grid guard om het zand en vuil in te laten zakken
 • 2 microvezel handschoenen of -doeken
 • een extra zachte doek of microvezeldoek
 • autoshampoo
 • zachte allesreiniger
 • een tuinslang
 • water
Van onze partner
Ga je je auto wassen?
Bij bol.com vind je een grote keuze uit artikelen die je nodig hebt en die handig zijn, zoals microvezeldoekjes, shampoo, wax en reinigers. Kijk snel!

Werkwijze om Saharazand veilig van je auto te krijgen

Het wassen van je auto om Saharazand veilig van je auto te krijgen is eenvoudig en lijkt op de reguliere tips om de auto te wassen. Zeker als je de volgende stappen aanhoudt. Echter, gezien het zand is de aanpak toch iets anders.

 1. Werk steeds van boven naar beneden: wat  je hebt schoongemaakt blijft dan ook schoon.
 2. Spoel eerst de auto goed af met veel water, het beste is daarvoor de tuinslang te gebruiken. Een speciaal hulpstuk is daarbij niet nodig. Het stromende water is het belangrijkste. Daarmee is het eerste losse zand van de auto af. Denk ook aan plaatsen als de binnenzijde van de wielkasten.
 3. Het Saharazand komt overal. Denk er dus ook aan om de deuren open te doen en het zand van bijvoorbeeld de dorpels weg te halen met een zachte allesreiniger en eventueel een kwastje.
 4. Maak een emmer klaar met een lauwwarm sopje, het moet goed schuimen. In de tweede emmer doe je schoon water. Een grid guard helpt om het zand op de bodem te laten blijven zodat het minder in het water blijft.
 5. Was de auto rustig met de shampoo en de microvezel handschoen of microvezel doek, zonder veel druk uit te oefenen. Het zand blijft in het schuim en de microvezels zitten. Spoel deze dus regelmatig af in de emmer met schoon water en stop ‘m daarna in de emmer met sop om verder te gaan.
 6. Spoel met royaal water af.
 7. Wil je het helemaal goed afmaken, droog dan de auto met een droge zachte doek af.

Geniet van het resultaat!

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!.

Let op Saharazand op de voorruit

Natuurlijk komt het zand ook op de voorruit. De verleiding is dan groot om het met de ruitensproeier en de ruitenwisser weg te halen. Het is toch beter een andere strategie te kiezen. Neem thuis een plantenspuit en spoel het zand daarmee en met een microvezel doek of handschoen van de voorruit af. Doe je het toch met de ruitenwisser, dan kan het scherpe zand zorgen voor fijne krassen op de voorruit. En zo’n gravering kan zeker na meerdere van dergelijke buien zorgen voor permanente verstoring van het zicht. Zeker als je rijdt met laagstaande zon kun je daar last van houden.

Meer tips voor Saharazand

 • Regelmatig wassen of in ieder geval afspuiten van de auto (bijvoorbeeld met een hogedrukspuit) voorkomt dat het zand ophoopt en lastig is weg te krijgen of zelfs roest kan veroorzaken.
 • Vermijd met je droge hand het zand weg te vegen (dat kan wel een logische gedachte zijn), dat kan juist fijne krassen veroorzaken.
 • Probeer je auto binnen of onder een carport te parkeren. Daarmee voorkom je dat je auto onder het zand komt te zitten.