Zo onderhoud je matte lak op je auto

Brabus B45 Mercedes-AMG A45S 4Matic

Sommige merken hebben hun aanbod aan lakafwerkingen nu uitgebreid met matte lak. Deze unieke optie is ook populair geworden als aftermarket-toepassing. Hoe kun je de matte lak op je auto het beste onderhouden?

Er zijn veel manieren om je auto te laten opvallen, vooral als het gaat om esthetiek. Weinig opties spreken zo tot de verbeelding als de keuze van de lak. Als je een nieuwe auto bestelt, heb je keuze uit een breed scala aan kleuren. Denk daarbij naast uni lak ook aan dure metallic-, mica- of parelmoer-lakken die regelmatig door fabrikanten worden aangeboden. Matte lak zie je nu ook steeds vaker. Hoe houd je die mooi?

Wat is matte lak?

Terwijl traditionele lakafwerkingen, zoals metallic, glanzend zijn, is matte lak het tegenovergestelde. Het is gedempt en belemmert lichtreflecties. Bekijk een met een matte afwerking gelakte carrosserieplaat onder een microscoop en je ziet dat het oppervlak er ruw en onregelmatig uitziet in vergelijking met het gladde oppervlak van glanzende lak. Waar de vlakke glanzende afwerking het licht regelmatig reflecteert om een ​​glanzend uiterlijk te produceren, absorbeert het hobbelige oppervlak van matte verf het licht.

Er is een reeks matte afwerkingen op de markt waarbij bestuurders kunnen kiezen hoe weinig glans ze van hun auto willen. Als je van de matte stijl houdt en deze op jouw auto wilt, zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je de knoop doorhakt. Het onderhoud is belangrijk.

Van onze partner
Besparen op je autoverzekering?
Kijk dan via Independer.nl naar de meest aantrekkelijke verzekering voor je auto. Eenvoudig via het kenteken! Vergelijk nu voor de scherpste autoverzekering

Hoe verzorg je matte lak op een auto?

Zorg voordat je besluit een auto met matte lak te kopen of je auto over te spuiten met matte lak dat je meer weet over het onderhoud ervan. Er zijn een paar extra stappen bij betrokken vergeleken met glanzende lak.

De sleutel tot het verzorgen van een auto met een matte lakafwerking is om dat ruwe oppervlak dat het licht absorbeert niet af te vlakken. Als je het verfoppervlak ziet als een bergketen met pieken en dalen is het belangrijk om geen schurende schoonmaakproducten te gebruiken die de pieken afvlakken of harde was die de dalen vult. Als je dit doet, krijg je een meer glanzende afwerking op je juist speciaal mat gelakte auto.

Werkwijze om matte lak te wassen

Een auto met matte lak moet je regelmatig wassen om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt. Door de structuur koekt viezigheid gemakkelijker vast en is het lastiger om die weg te krijgen. Eigenaren van auto's met matte lak wordt geadviseerd om te beginnen met een voorwas met sneeuwschuim, gevolgd door een spoeling met een hogedrukreiniger om vuil en andere schurende deeltjes te verwijderen. Die zouden immers de lak kunnen krassen als ze op hun plaats blijven. Deze fase is vooral cruciaal voor matte verfafwerkingen, omdat schade moeilijker te herstellen is dan bij glanzende verf.

Als laatste kun je met een (microfiber) washandschoen een glansversterkervrije shampoo aanbrengen. 

Als het gaat om lakbescherming, wordt een vloeibare was of keramische spray aanbevolen, omdat dit een dunne laag over de contouren van je matte lakoppervlak zal maken in plaats dat het de dalen in de lak opvult. Zoals we al zeiden, is het van cruciaal belang om het gebruik van harde was, poetsmiddelen of krasverwijderaars op matte verf te vermijden. Detailing-klei om plekjes bij te werken kun je ook niet toepassen.

Je moet er ook voor zorgen dat de auto goed opdroogt. Ook hier geldt dat je het beste een microvezeldoek of handschoen kunt gebruiken. Je hebt namelijk sneller dan bij glanzende lak dat water – ook regen – met vlekken opdroogt.

Van onze partner
Je auto schoonmaken en beschermen?
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste producten voor je auto bestellen om hem weer mooi te laten shinen!

Auto met matte lak in de wasstraat

Je kunt met een auto met matte lak in principe gewoon door een goede wasstraat. Volgens Frank Vekemans, bestuurslid Autowasbedrijven bij Bovag en eigenaar van een autowasbedrijf, is er geen reden om een auto met matte lak niet in een wasstraat te reinigen. “We zien deze auto’s steeds vaker en de resultaten zijn gewoon zoals je verwacht”, laat hij weten. Autowasstraten gebruiken vloeibare was. zodat die niet in de ‘dalen’ van de lak blijft en het matte effect teniet doet.

Je auto mat laten wrappen in plaats van overspuiten

Als je een matte afwerking op je auto wilt, maar je die niet wilt spuiten, kan een vinylfolie een goede optie zijn. Dit is aanzienlijk goedkoper dan het overspuiten van je auto. Je bereikt vergelijkbare resultaten als het goed wordt gedaan. Een goede vinylfolie gaat tot vijf jaar mee. Heb je een auto gewrapt, dan zul je die wel voorzichtiger moeten behandelen als je deze met agressieve middelen behandelt.

Van onze partner
Autopoetsmaterialen nodig?
Als je op zoek bent naar autopoetsproducten, bestel ze snel en gemakkelijk bij bol.com!

Schades moeilijker te repareren

Matte lak iets gevoeliger is voor beschadiging. Een opgelopen schade is moeilijker te repareren dan bij glanzend gelakte auto's. Door de structuur die de lak onvermijdelijk heeft, is het lastiger om de lak plaatselijk te spuiten. Ook polijsten om kleine beschadigingen weg te werken, heeft al snel een averechts effect. Je moet ook voorbereid zijn om op de juiste manier voor je matte lakafwerking te zorgen. De vraag of een auto met matte lak een goed idee is, hangt dus af van je persoonlijke smaak. Als je van de matte lak houdt en voelt dat het bij je auto past, moet je ervoor gaan. 

Houd de auto schoon

Je moet een auto met matte lak wel vaker wassen. Immers, het (fijne) vuil dat je auto van regen, de weg en door bijvoorbeeld luchtverontreiniging opneemt, gaat in de fijne structuur van de lak zitten. Zit het er te lang in, dan loop je het risico dat het zich te veel aan de lak gaat hechten. Dan krijg je het er moeilijker uit.

Lees ook