Wat is het verschil tussen metallic lak en uni lak?

Porsche lakstraat Zuffenhausen

Waar vroeger de meeste auto’s een lak hadden met één kleur, zie je tegenwoordig overwegend metallic lakken. Wat is het verschil tussen metallic lak en uni lak?

Als je een nieuwe auto koopt, is de eerste opmerking van de verkoper vaak: “Zullen we naar de metallic lakken gaan?” Dan weet je dat je een paar honderd, of zelfs meer dan duizend, euro kunt gaan optellen bij de prijs van de auto. En daar kun je vaak best leuke andere accessoires voor bestellen. Wat is het verschil tussen metallic lak en uni lak? AutoWeek legt het uit.

Waarvoor is lak op de auto?

De lak op de auto geeft uiteraard een mooie afwerking aan je vervoermiddel en maakt het persoonlijker. Daarom is de kleurkeuze voor veel mensen belangrijk. Een voorname functie van de lak is ook om het metaal te beschermen tegen invloeden van buiten. Het is een coating die onder meer vuil en weersinvloeden tegenhoudt. En draagt ertoe bij dat de auto langer meegaat én mooi blijft.

Uni lak - één kleur

Het metaal krijgt sowieso verschillende coatings om het onder meer te beschermen tegen roest. Bij uni lak wordt een lak met een kleur over een grondlak gespoten. Nieuwere auto’s krijgen als finishing touch ook een blanke laklaag. Die zorgt ervoor dat de lak helderder oogt, beter beschermd blijft en minder kwetsbaar. Daardoor verdwijnt ook een oud verschil tussen metallic lak en uni lak, namelijk dat de laatste verbleekt of dof wordt. De blanke laklaag voorkomt dat. Uni lak blijft vaak wel de standaard lak voor de goedkopere modellen. Maar daarmee hoef je helemaal niet rond te rijden in een ‘budgetauto’. Kijk maar eens naar de verschillende ‘Back to Basics’ modellen op deze website. Verschillende auto’s staan er goed bij in een uni lak. Dat blijkt wel uit de populariteit van de grijze uni kleuren die je regelmatig ziet, ook op duurdere modellen.

Metallic lak is luxer

Door een metallic lak zitten metaaldeeltjes gemengd (soms zitten die in een aparte blanke laklaag). Die geven een extra glans en daarmee een voorname uitstraling aan de auto. Immers, afhankelijk van de lichtval krijg je een mooie glans over de auto. De lak is harder en daardoor minder gevoelig voor beschadigingen. Vroeger was een belangrijk verschil tussen metallic lak en uni lak de extra blanke laklaag die over metallic lak werd gespoten. Tegenwoordig krijgt ook uni lak deze laag dus dat is geen specifiek voordeel meer.

Verschil in milieubelasting?

Je zou je nog kunnen afvragen of er op gebied van milieubelasting verschil is tussen metallic lak en uni lak. Beide lakken zijn tegenwoordig op basis van watergedragen stoffen gemaakt. Daar hoef je de keuze dus ook niet van af te laten hangen.

Van onze partner
Lakstiften in veel kleuren beschikbaar
Lak bijwerken? Je kunt bij Winparts.nl de juiste lak voor je auto bestellen met de kleur die je bij het VIN-nummer van de auto kunt vinden.

Wat is parelmoer of mica lak?

Je ziet ook andere varianten van autolakken, bijvoorbeeld parelmoer of mica lakken. In deze lakken worden ook (vaak kleinere) metaaldeeltjes verwerkt waardoor ze een fijnere glans krijgen. Deze lakken zijn daardoor vaak nog mooier dan ‘normale’ metallic lak. En duurder.

Onze conclusie

Over smaak valt niet te twisten. De keuze voor metallic lak of uni lak werd in het verleden nogal eens gemaakt vanwege de duurzaamheid van metallic lak. Dat verschil tussen metallic lak en uni lak is verdwenen doordat normale lakken tegenwoordig ook een blanke laklaag krijgen. Daarmee houden ze hun kleur goed en hebben ze meer helderheid en glans, ook na een aantal jaren, dan vroeger het geval was. Het gaat nu meer over je persoonlijke smaak en voorkeur. Uni lakken kunnen mooi uitkomen op een auto. Vooral als je twijfelt tussen uni witte of zwarte lak, moet je de varianten vaak naast elkaar zien op dezelfde auto.