Kun je doorrijden als het rode olielampje brandt?

Dashboard - olielampje - Toyota GT86

Een brandend olielampje moet je zeker serieus nemen, het is rood met een bedoeling. Hier lees je wat je moet doen als het gaat branden.

Het controlelampje voor motorolie wordt vaak weergegeven door een oliekan waaruit een druppel olie komt. Het duidt op een probleem met het oliepeil of de oliedruk, en het uiterlijk is afhankelijk van je automodel. Als dit olielampje gaat branden, kun je het beste maar meteen je auto langs de kant zetten. 

Geel of rood olielampje

Heel vaak, wanneer dit lampje geel is, duidt dit op een laag oliepeil: om dit te bevestigen, hebben auto's soms een extra indicator, op het instrumentenpaneel of het display, die je meer informatie geeft over het motoroliepeil. Als het lampje rood of oranje is, is het probleem groter: het geeft vaak aan dat de oliedruk niet meer voldoende is. Start de motor dan ook niet: je hebt dan te maken met een kritiek probleem.

Van onze partner
Motorolie nodig?
Bestel ook je motorolie gemakkelijk en snel bij bol.com!

Waarschuwingslampje motorolie brandt

In elk geval, als dit waarschuwingslampje gaat branden, ben je op de hoogte van een ernstig motorprobleem en moet je je auto zo snel mogelijk stoppen om de motor niet te beschadigen. Wacht vervolgens tot de motor en de olie zijn afgekoeld en controleer vervolgens het oliepeil. Vul als dat nodig is geschikte olie bij en controleer vervolgens het peil opnieuw. Start de motor pas als je er zeker van bent dat het oliepeil voldoende is. Je loopt anders de kans dat de motor vastloopt. En dan weet je zeker dat je een dure reparatie krijgt.

Olielampje brandt nog steeds

Wanneer je de auto opnieuw start en het oliepeil is voldoende, maar het olielampje brandt nog steeds op je dashboard, dan moet je het probleem waarschijnlijk zoeken in onvoldoende druk. Het kan ook liggen in een verstopt oliefilter of een verkeerde werking van de oliepomp. Ga in dit geval naar de dichtstbijzijnde garage (alleen als het gele olielampje brandt) of regel een takelwagen om je naar een garage te brengen en je auto te laten repareren (als je een rood olielampje ziet).