Wat is een kleine beurt voor je auto?

Onderhoudstip - onderhoud

We hebben het bij onderhoud van de auto vaak over een kleine beurt of een grote beurt. Sommige onderdelen hoeven minder vaak nagekeken te worden. Bij een kleine beurt komen dan ook vooral die zaken aan de orde die regelmatiger aandacht vereisen.

Wat er precies gebeurt bij een kleine beurt staat in het onderhoudsboekje. Het kan namelijk bij iedere auto verschillen. Wat er dus bij jouw auto wordt gedaan kan verschillen van wat in dit artikel staat.

Vloeistoffen controle en verversen olie

Bij auto’s die een verbrandingsmotor hebben is een belangrijk onderdeel het vervangen van de olie. Het oliefilter wordt ook gelijk vervangen. En dat is bij een kleine beurt vaak ook het meest ingrijpende onderdeel.

Daarnaast bekijkt de monteur ook gelijk de niveaus van de vloeistoffen: remvloeistof, ruitenwisservloeistof en vult deze zo nodig bij. En gesproken over de ruitenwissers: ook die worden bij de kleine beurt gecontroleerd en zonodig vervangen.

Controle banden

Bij de kleine beurt zullen ook de banden een (visuele) controle krijgen op slijtage en veroudering. Natuurlijk wordt de bandenspanning gecheckt en het profiel gemeten en zo nodig gaat er meer lucht in de banden.

Remmen check

Ook de remmen worden nagezien. Zijn de remschijven en remblokken nog voldoende om tot de volgende beurt dienst te kunnen doen?

Uitlaat controle

Als de auto meestal op de brug staat, dan is ook de uitlaat aan de beurt voor een inspectie. Die mag namelijk niet lekken. TIjdens de kleine beurt kijkt de monteur dat ook na.

Verlichting

Daarnaast wordt tijdens de kleine beurt de verlichting gecontroleerd. Werken alle lampjes nog zoals het moet? Bij nieuwe auto’s krijg je vaak een melding op het dashboard als een lampje kapot is. En een koplamp merk je meestal zelf al wel als je rijdt. Maar tijdens deze kleine beurt zie je dat ook achterlichtjes, remlichten en bijvoorbeeld de lampjes van de kentekenplaatverlichting moeten worden vervangen.

Uitlezen diagnose stekker

Meestal zal ook de auto worden aangesloten op de diagnoseapparatuur van de garage om te zien of er elektronische meldingen zijn. En als het nodig is, kunnen die gelijk worden verholpen.

Advertorial
Heeft je auto een onderhoudsbeurt nodig?
Bij Bosch Car Service autobedrijven vind je goed opgeleide monteurs, die werken met de beste onderdelen en apparatuur. Je auto is dus in goede handen! Maak nu een afspraak

Combinatie kleine beurt met APK

De kleine beurt kan natuurlijk ook worden gecombineerd met een APK. De auto is dan toch bij de garage! Het scheelt je een extra bezoek en meestal kan de combinatie ook voordelig worden uitgevoerd.

Verschil per auto

Zoals eerder gezegd, de ene auto is de andere niet. Daarom zullen de aandachtspunten van een kleine beurt verschillen van auto tot auto. Het mag duidelijk zijn dat bij een elektrische auto de olie niet zal worden ververst. Die motorolie heeft deze auto immers niet! Soms wordt de beurt ook met meer punten uitgebreid voor oudere auto's. Meestal kun je online bij jouw merk vinden welke aandachtspunten er voor jouw auto zijn.

Frequentie onderhoud

Bij de meeste auto's zal een auto minstens een keer per jaar of na 10.000 tot zelfs 30.000 km een beurt nodig hebben. Bij nieuwere auto's geeft een service-indicator op het dashboard dit al aan. Regelmatig onderhoud is belangrijk om lang plezier van je auto te hebben.