Hoe kun je het beste een lekke band wisselen?

Niemand zal je ooit vragen of het uitkomt, maar het kan altijd een keer gebeuren: een lekke band. Het is goed te weten wat je dan moet doen. We nemen de stappen van een lekke band wisselen met je door.

Voordat je iets gaat doen: trek bij het lekke band wisselen langs de weg altijd eerst je veiligheidshesje aan! Daarnaast is het belangrijk dat je veilig staat als je naast de auto aan het werk bent.

Gebruik de krik en maak het wiel los

In de meeste auto’s zul je een gereedschapssetje en een reservewiel vinden. Haal het wiel en de krik uit de auto en zet de krik er op de juiste plek onder. Meestal is in de dorpel met een driehoekje aangegeven waar je moet zijn.

Plaats de krik dan onder de rand die daar zit, maar draai hem nog niet omhoog; want je moet de wielmoeren een stukje losdraaien als de band nog op het asfalt staat. Dat lukt niet meer wanneer je de auto al hebt opgekrikt. Als de moeren met de wielsleutel iets zijn losgedraaid, kun je de auto opkrikken tot het wiel los komt van de grond. Draai de moeren er dan helemaal af en wissel het wiel om.

Terug opbrengen: omgekeerde volgorde

Daarna ga je in omgekeerde volgorde te werk: met de hand de moeren aandraaien, de auto laten zakken en dan de moeren zo strak als je maar kunt aandraaien met de moersleutel.

Gebruik van een reparatieset

Heeft je auto geen reservewiel, maar een reparatieset? Dan moet je weten dat die alleen is te gebruiken voor een klein lek. Ook is goed te weten dat na gebruik van dit middel de band niet meer gerepareerd kan worden. Dus als je een pechhulp hebt, zoals die van Bosch Car Service, bel die dan en laat de set met rust. Laat de service de lekke band wisselen. En als je naar het buitenland gaat, neem als dat kan een reservewiel mee.

Nog een paar aandachtspunten:

  • Als je de auto opkrikt, leg dan het reserve-wiel half onder de auto. Mocht de auto van de krik vallen, dan heb je ruimte om de krik opnieuw te plaatsen.
  • Zijn je velgen tegen diefstal beveiligd met slotbouten? Zorg dat je weet waar de bijpassende sleutel is.
  • Als je de bandenspanning controleert, denk dan aan het reservewiel. Niets zo vervelend als een reservewiel dat óók leeg is.