Moet ik een H4 of een H7 lamp in de auto hebben?

Koplamp

Het blijft een lastig punt bij het vervangen van een koplamp: moet je daarvoor een H4, of een H7 lamp hebben? En wat is het verschil tussen die twee?

 

Je zult niet de eerste zijn die in het donker en mogelijk slecht weer heeft zitten prutsen om de H4 koplamp te vervangen. Tenminste: dat dacht je. Er moest een H7 lamp in en die had je nét niet in het setje zitten. Hoe weet je of je een H4 of een H7 lamp nodig hebt?

Kijk bij jouw autodocumentatie

Het ligt al vast voor je auto welke lamp je nodig hebt. Het staat dus gewoon in de documentatie of het instructieboekje van de auto. Je kunt natuurlijk de koplamp opzoeken en dan de lamp zelf checken maar meestal is dat een lastig klusje.

Van onze partner
H4, H7 of bijvoorbeeld achterlichtjes bestellen?
Je hebt bij bol.com een ruime keus voor je autoverlichting die je helpt in de donkere uren veilig te rijden! Zorg dat je ze in de auto hebt.

Verschil tussen H4 of een H7 lamp

De twee lampen die in naam nogal op elkaar lijken verschillen kun je écht niet onderling uitwisselen. De H4 lamp heeft namelijk twee gloeidraden waar de H7 lamp er één heeft. De H4 lamp heeft een gloeidraad voor dimlicht en een voor grootlicht. Als je grootlicht gebruikt, dan gaat de gloeidraad voor dimlicht even uit. Het is nog altijd de meest populaire lamp voor een auto. Hij is goed te herkennen: de basis van de lamp is dik en hij heeft aan de onderzijde drie contacten.

De H7 lamp heeft maar één gloeidraad. De H7 lamp is ten opzichte van de H4 lamp verbeterd en heeft een dan ook een betere (fellere) lichtopbrengst. Hij wordt gebruikt voor dimlicht, voor grootlicht of als mistlicht. Echter nooit gecombineerd. Je hebt dus voor dimlicht en grootlicht een aparte lamp nodig. De auto’s waar deze lampen worden toegepast hebben voor grootlicht en dimlicht dan ook een aparte reflector. De H7 lamp is wat ranker dan een H4 lamp en aan de onderzijde zie je twee contacten zitten.

Door het verschil tussen een H4 en een H7 lamp kun je alleen maar de juiste versie in de koplamp monteren.

Houd reservelampen bij je

Het is in ieder geval goed na te gaan of je een H4 of H7 pit nodig hebt in je auto. En haal een reservelampenset. Die kun je meestal gemakkelijk kwijt bij het reservewiel. Mocht een lamp kapot gaan (en kun je hem vervangen, dat is soms nog een ‘dingetje’ of je moet er zelfs voor naar de garage), dan ben je het snelste weer voorzien van goed licht!