Auto onderhoud  |  Uitlaat

Rijden met een kapotte achterdemper maakt enorm veel lawaai. Ook kun je hier een boete van honderden euro's opleveren. Je kunt beter de nieuwe uitlaat achterdemper vervangen.

Wat is de achterdemper van de uitlaat?

De achterdemper is het eindstuk van de uitlaat. De naam zegt het al, de demper ‘dempt’ het geluid dat uit de uitlaat komt. De demper zorgt ook voor het geleiden van alle uitlaatgassen.

Wanneer moet je de uitlaat achterdemper vervangen?

Als de uitlaat achterdemper lek is, zal het geluidsniveau hoger worden.

Je kunt een uitlaat eenvoudig controleren op lekkage. Houd, bij een draaiende motor, de uitlaatpijp met een doek dicht. Er moet dan druk opbouwen zonder dat je een sissend geluid hoort. Hoor je wel een sissend geluid onder de auto vandaan komen? Dan is er een lek waardoor uitlaatgas ontsnapt.

Wat zijn de gevolgen van een lekke achterdemper?

Als de achterdemper lek is, veroorzaakt dit een hard geluid. Dit geluid komt al snel boven de wettelijk toegestane normen. De politie kan daarvoor een boete geven.

Ook kan er een verlies van vermogen optreden, omdat de tegendruk van de uitlaat door de lekkage te laag is. Deze verlaagde tegendruk kan zeer schadelijk zijn. 

Is een lekke achterdemper gevaarlijk?

Ja, een lekke achterdemper kan gevaarlijk zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld de uitlaatkleppen in de motor en de katalysator verbranden omdat de uitlaatgastemperatuur stijgt.

Zelfcheck - Achterdemper

De achterdemper is het eindstuk van de uitlaat. De naam zegt het al: de demper ‘dempt’ het geluid dat uit de uitlaat komt.
close